//“Inteligència e simulaçào em saúde”

“Inteligència e simulaçào em saúde”

“Inteligència e simulaçào em saúde”: reptes i desafiaments de la simulació, en clau d’innovació

Tenia oportunitat fa uns dies de compartir experiències i coneixements amb l’equip de direcció i coordinació de Berkeley, un dels principals centres de simulació al Brasil, amb seu central a Rio de Janeiro.

Cinc van ser els focus principals de la conversa:

 • 1. Per a qui? Nous players.

  Tradicionalment els centres de simulació clínica han estat pensats més per als estudiants de grau que per als professionals en actiu. No obstant això, progressivament s’està augmentant l’ús dins dels propis hospitals i organitzacions de salut com a motor d’aprenentatge continu (fins i tot ja s’integren en moltes sessions clíniques). L’augment progressiu de les capacitats tecnològiques i realistes de la simulació està afavorint aquesta integració en el dia a dia, i en un futur espero més encara dins del propi flow del treball.

  Obríem la mirada a la integració de la simulació cap a: els professionals (metges, infermeres, auxiliars, tècnics, administratius…), els equips (equips naturals, coordinació entre equips complementaris…), els comandaments intermedis i directius (especialment en el desenvolupament d’habilitats i competències relacionals), els propis pacients (per a incidir en el seu apoderament, la seva autonomia, la seva participació en la presa de decisions clíniques, la seva educació cap a la autogesión de la malaltia…), i els propis docents (aquelles persones –instructors, facilitadors, tutors, formadors…- que dins de les organitzacions de salut, actuen com a agents del coneixement cap a altres professionals, cap als pacients, famílies, estudiants, etc.).

 • 2. Per a què? Nous focus.

  En un moment on parlem de la necessitat d’humanització, d’empoderament dels pacients, de posar en el centre al pacient, dels “customers journey” i “mapes d’empatia” com a exemples d’eines (entre moltes altres) que posen el focus en el pacient i que permeten descobrir i aprofundir sobre la seva experiència… encara consideràvem que els centres de simulació són poc permeables a aquest nivell d’experimentació i d’aprenentatge basat en innovació que, per a mi, és el factor diferencial.

  La contribució de la simulació en la reducció d’errors i en la millora de la seguretat de pacients és evident i oportuna.

  Però la simulació pot i ha d’aportar molt més a la transformació i la millora de l’excel·lència en els sistemes i models de salut, especialment per a repensar i redissenyar l’atenció futura (no sols la millora de l’actual). Aquest repte, per mi, és més apassionant i implica integrar en simulació amb la capacitat de recerca i innovació, de disseny centrat en les persones, i d’experiència i gestió del coneixement. Tot en una espiral per l’aprenentatge i la millora contínua.

 • 3. Com? Nous models.

  Però per a això hauríem de canviar l’enfocament de la simulació i de la docència en simulació, a vegades per mi, molt clàssics respecte al potencial tecnològic, digital i transformador que la simulació representa.

  Crec que estem acostant-nos al que sempre hem fet (fins i tot caient en els mateixos errors com els de dedicar molt poc temps a l’anàlisi consultiva de la necessitat o dels objectius a desenvolupar).

  Per a mi no sols canvia l’escenari i la tecnologia a utilitzar. No és només canviar l’espai aula i el canó de projecció, per un escenari realista i un simulador. Tampoc passa només pel reenfocament en la conducció del procés d’aprenentatge: del formador “propietari del coneixement”, al facilitador “que condueix, orienta, facilita l’aprenentatge a través de la reflexió personal i del grup”. Per a mi no ha de ser només això.

  Si la simulació és una veritable oportunitat per a innovar, repensar, redissenyar i transformar la nostra pròpia activitat assistencial, hauríem d’acompanyar a les persones i als equips també en els processos de creativitat i innovació que permetin donar resposta als reptes i necessitats avançades, a través dels entorns de simulació.

 • 4. Nou enfocament. Més enllà del doble loop

  Així, i massa sovint l’experiència de simulació es converteix en un “únic loop”. Single-loop-learning és la denominació creada per Chris Argyris i Donald Schön, i bàsicament se centra en donar resposta a una pregunta: “Estem fent les coses bé?”.

  En aquest sentit aprendre de l’experiència amb un únic loop gairebé sempre significa que alguna cosa va sortir malament. Potser vam cometre un error o prenem la decisió equivocada. Potser el que va succeir va ser completament diferent del que pensem o assumim que succeiria. De vegades, és suficient per refinar el nostre procés de presa de decisions i canviar, però de vegades no. I si és que no, llavors… haurem malgastat una gran oportunitat (en clau aprenentatge) i realitzat un gran esforç econòmic (la simulació haurà sortit molt cara).

  Amb problemes complexos o problemes que semblen repetir-se una vegada i una altra, simplement corregir errors no és suficient. Per aprendre realment en aquestes situacions, hem de mirar cap a dintre i qüestionar els nostres principis operatius fonamentals. Preguntar-nos: què està passant aquí? Quins són els patrons? I això permetria respondre a la pregunta “Estem fent el correcte?”.

  I des d’aquest doble loop podem acostar-nos a altres preguntes: I si…? I si canviem les maneres de fer per a fer-ho diferent? I si repensant el procés des de la perspectiva pacient, podem aportar més valor, fer-ho més segur, però redissenyant el com, repensant el qui… i òbviament valorant el quant?

 • 5. De l’entorn segur a la incertesa segura.

  Sempre diem en simulació que s’ha de començar creant un entorn segur per als participants. Per a reduir el seu nivell d’estrès, reduir les seves pors d’equivocar-se, a creure sentir-se avaluats, igual que a no jutjar als altres, ni a condicionar la pròpia acció per la presència de cambres. Com més real actuem més valuós serà el procés d’aprenentatge posterior.

  No obstant això, i en la meva opinió, ens equivoquem en pensar que hem de crear també les condicions perquè la simulació sigui un entorn segur per als facilitadors o instructors. Ha de ser un espai no d’experimentació i sí de risc i llibertat: la llibertat de dissenyar un escenari de simulació per a reptar als participants a fer-lo diferent. El risc que, potser, la nova manera de fer, no tingui més valor que l’actual, sigui menys segura, menys eficient o menys excel·lent per al pacient.

  Però això, en si mateix, ja és aprenentatge. I si no, que li preguntin a Ferran Adrià quantes vegades va tirar més sal de la necessària, quantes vegades les esferificaciones sortien quadrades, o quantes vegades la desconstrucció de la truita de patates va quedar en… res.

Per això des de Berkeley estan treballant en un model per a recopilar i documentar tot el treball de simulació amb els hospitals del Brasil, no sols per a registrar i avaluar l’impacte dels indicadors de salut associats a la reducció d’errors i la seva millora, sinó també, per a gestionar el coneixement de tot aquest esforç (en clau intel·ligència col·lectiva) per sembrar una nova manera de fer més innovadora, singular, i de més valor.

Gràcies Don Josier Vilar i Cristiano Calmon per la vostra generositat. Fins a molt aviat.

Oscar Dalmau

2019-12-23T00:26:36+02:00