//Presentació del vídeo 360 “Obre els ulls a la violència masclista”

Presentació del vídeo 360 “Obre els ulls a la violència masclista”

El passat dimarts 9 de març de 2021 s’ha presentat als mitjans de comunicació el vídeo immersiu en realitat virtual “Obre els ulls a la violència masclista” que representa un cas clínic que pretén fer viure i sentir , a tots els professionals de la salut de Catalunya (tant de Primària com d’Hospitals), l’experiència d’atenció en un servei d’urgències posant-se en situació de la persona que ha viscut la violència masclista.

El projecte està liderat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i s’està executant de forma conjunta per l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Unió Consorci Formació (UCF), essent voluntat d’ambdues institucions arribar per igual a tots els professionals sanitaris del territori Català, tant de l’àmbit públic com del concertat.

La presentació es va realitzar a l’IDEAL Centre d’Arts Digitals de Barcelona on diferents periodistes i alguns professionals van poder viure l’experiència immersiva i fer-ne una valoració.

Aquesta producció s’emmarca  dins del projecte de “Millora en la detecció, prevenció i abordatge de casos de violència masclista en l’entorn salut”, projecte finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere), amb el que es pretén crear activitats i recursos formatius  que integrin metodologies innovadores que faciliten l’aprenentatge i a la vegada el facin més atractiu i engrescador.

Es tracta del primer projecte en el qual s’impulsa el desenvolupament de vídeos 360º combinats amb l’ús de narratives transmèdia, per afavorir experiències d’aprenentatge immersives que ens permetin com en aquest cas, empatitzar amb les persones ateses, i a partir d’elles reflexionar, repensar, redissenyar els processos, les maneres de fer, per mirar de dur a terme una atenció més personalitzada i humana, més eficient, més segura, de major qualitat, de major valor. Aquesta producció ha estat adaptada a 360 per Mayo Films i N.E.S.A Labs, i amb la col·laboració de la Companyia DARA.

Tot i que inicialment es va preveure la creació de maletes amb un conjunt d’ulleres de realitat virtual que viatgessin de centre a centre (hospitals o centres d’atenció primària) possibilitant la realització de sessions amb grups de professionals assistencials, la situació de COVID-19 ha fet que es replantegi el projecte i finalment es creïn unes ulleres de cartró, unipersonals, per reproduir vídeos en 360º. L’usuari rebrà la ullera i unes instruccions i a partir d’un codi QR visionarà el vídeo. A partir d’aquí la idea és que o bé presencialment o bé a través de videoconferència, i amb el suport d’un expert del propi centre en temes de violència masclista, es doni continuïtat a la formació a partir del que s’ha vist.

En breu es farà el desplegament de l’activitat per a tot el territori a través de la coordinació amb els responsables de formació dels centres i dels referents en violència masclista.

Què han dit els mitjans de comunicació?

A partir del minut 1h 52m 22s, fins 1h 56m i 18s.

A partir del minut 23:30 fins el 24:56.

2021-03-18T10:41:13+02:00