
- Aquest esdeveniment ja ha passat.

Recerca en treball social. Investigació per millorar: introducció a la investigació social en salut
10/04/2019 | 09:00 - 14:00
| 105€Sessió número 10 de l’Update per Treball Social Sanitari
En nombroses ocasions en el desenvolupament de programes , projectes, en la prestació de serveis de salut i sociosanitaris es necessari analitzar diferents tipus d’informació: per fer un diagnòstic de situació que orienti la planificació d’un servei o programa determini la seva viabilitat, per fer un seguiment de les activitats i sobre tot, per avaluar els resultats i identificar àrees de millora.
En el camp de la salut s’han utilitzat majoritàriament dades quantitatives, procedents de fonts existents, como registres o obtingudes per investigacions que utilitzen mètodes quantitatius, com ara, enquestes. Però, la complexitat del continu salut-malaltia, que es construeix socialment en el quotidià dels individus, comunitats, personal de salut i autoritats sanitàries, va portar a utilitzar altres formes d’aproximació al coneixement.
Amb aquest objectiu s’utilitzen mètodes e instruments qualitatius de la investigació social, que se apliquen a diferents àrees del coneixement. Per això aquesta sessió proporcionar una introducció pràctica i senzilla als diferents mètodes d’investigació social que es poden aplicar en l’àmbit de la salut.
Objectius
Al final de la sessió, els participants coneixeran:
- Els fonaments i criteris per a la selecció del enfocaments i mètodes de investigació més adequats per assolir els objectius
- Els passos en el desenvolupament d’un protocol de investigació
- Característiques bàsiques de la recerca qualitativa i quantitativa
Continguts
- Complementarietat dels mètodes qualitatius i quantitatius de recerca
- Passos en el desenvolupament de un protocol de recerca
- Característiques bàsiques dels mètodes qualitatius i quantitatius
Docents:
María Luisa Vázquez Navarrete, mèdica, especialista en medicina preventiva i salut pública, doctora en medicina (Universitat de Heidelberg) i màster en planificació, finançament i polítiques de salut (Universitat de Londres). Va ser investigadora del Institut d’Higiene Tropical i Salut Pública de Heidelberg i professora de Promoció de la Salut i de Salut Internacional en la Liverpool School of Tropical Medicine. En els últims 34 anys ha realitzat investigació en l’àmbit de la salut pública, polítiques sanitàries i serveis de salut a Catalunya i Amèrica Llatina, utilitzant mètodes qualitatius i quantitatius de recerca, així com també ha realitzat docència en el tema. Actualment és la directora del Servei d’Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
Ingrid Vargas Lorenzo. Llicenciada en economia i empresarials, doctora en salut pública i metodologia de la investigació biomèdica (UAB), i màster en polítiques públiques i socials (UPF). Té amplia experiència en investigació, així com assessorant a responsables en la formulació de polítiques de salut, i en docència. Actualment treballa com a investigadora en el Servei d’Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya.
Per a inscripcions corporatives poseu-vos en contacte amb mnadal@ucf.cat.