Vés al contingut

Autocura per professionals que treballen amb violències masclistes en l’àmbit sanitari. Com prevenir la fatiga per compassió i la síndrome de burnout.

Característiques del curs

Adreçat a

Comandaments
Professionals assistencials
Professionals no assistencials
Tots i totes les professionals que participin en processos d’atenció a les persones en situacions de violències masclistes.
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
4h
Competències
Tècnica
Transversal

Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.

Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
Autocura per professionals que treballen amb violències masclistes en l’àmbit sanitari

Treballar en l’àmbit de les violències masclistes implica moltes vegades haver de gestionar situacions complicades: escoltar històries de vida dures, sostenir emocions, pors i dubtes de les persones a qui s’atén i, sovint, ser testimonis de moments molt impactants i difícils.

Tot això pot fer que les nostres emocions s’intensifiquin i que les nostres creences i valors entrin en conflicte amb la realitat que aquestes persones han d’afrontar; podem arribar a sentir-nos desbordats, amb dificultat per desconnectar i sense eines per poder continuar la nostra labor.

Amb aquesta formació aprofundirem en els conceptes de fatiga per compassió i síndrome de burnout, que es relacionen amb l’impacte emocional de treballar en aquest àmbit, i aprendrem recursos per prevenir-ne l’aparició. També fomentarem l’autoconeixement per detectar aquest malestar i així gestionar millor aquestes situacions.

 

Objectius d'aprenentatge

Objectius generals:

  • Conèixer eines i recursos per prevenir l’aparició de fatiga per compassió i la síndrome de burnout en els i les professionals de l’àmbit de la salut que treballen en l’atenció a persones en situació de violència masclista.

Objectius específics:

  • Conèixer els conceptes bàsics sobre l'estrès, la fatiga per compassió i el burnout, els problemes de salut que poden ocasionar i la seva relació amb el treball en l’àmbit de la violència masclista.

  • Facilitar eines pràctiques de gestió emocional (angoixa, frustració, ràbia...) que tant poden servir per a la vida personal com professional. 

  • Aprendre recursos, estratègies i pautes d'autocura per prevenir l'aparició de possible psicopatologia relacionada amb el treball en l’àmbit de la violència masclista.

  • Promoure l'autoconeixement professional per tal de detectar l'aparició precoç d’aquests trastorns i poder evitar possibles complicacions.

 

Contingut
  1. L’estrès

  2. La fatiga per compassió

  3.  La síndrome d’esgotament professional o burnout

  4. El treball en l’àmbit de la violència masclista

  5. Tècniques, recursos, estratègies i pautes d’autocura

 

Metodologia
illustracio_1

Per fer aquesta formació els participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, així com un conjunt d’eines que faciliten la comunicació. 

Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.

Aquesta experiència d’aprenentatge inclou una història que permet contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.

Durant tot el procés d’aprenentatge els participants estan acompanyats per: 

  • La tutoria que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs. 
  • L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caire tècnic sobre el funcionament de l’aula.

 

Avaluació

L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final, que permet comprovar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.

Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:

  • Visualitzar-ne tot el contingut.
  • Obtenir una nota al qüestionari igual o superior a 7.

En finalitzar, els participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats adquirides.

 

Acreditació

Els participants del curs rebran un certificat d'aprofitament expedit per UCF, prèvia superació dels requisits d'avaluació.

 

Col·laboració

Aquest material ha estat creat dins del marc del Projecte formatiu en detecció i abordatge de la violència masclista finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere).

Projecte liderat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i executat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i Unió Consorci Formació (UCF)

Queda totalment prohibit l’ús, l’explotació i la reproducció d’aquests continguts per tercers fora del marc d’aquest projecte, sense autorització.