/, L1. Qualitat, excel·lència i seguretat/COVID-19 i segones víctimes. Vetllant per la seguretat dels professionals
COVID-19 i segones víctimes. Vetllant per la seguretat dels professionals 2022-01-27T12:43:44+02:00

Project Description

COVID-19 i segones víctimes.

Vetllant per la seguretat dels professionals.

La Pandèmia de la COVID-19, es un exemple de gestió sota condicions extremes, que afecten en diverses formes als/les usuàries/is i als equips professionals. L’anàlisi de les actuacions durant la pandèmia, evidencien aquestes necessitats d’implementar plans de Seguretat que contemplin la cura de l’afectació emocional també dels i les professionals.

L’objectiu general és introduir als participants en els nous enfocaments davant dels incidents de seguretat (IRSP).

Objectius específics:

 • Conèixer els conceptes bàsics de seguretat del pacient i del professional.
 • Adquirir competències per actuar de forma adequada en cas d’incident relacionat amb la seguretat del pacient, en relació al pacient i la seva família, o en relació als professionals i als equips.
 • Aprendre la relació entre el tracte just al/la professional afectat/da (síndrome de “segona víctima”) i la millora de la cultura de seguretat de les organitzacions sanitàries.
 • Conèixer les actuacions sanitàries durant la COVID-19, i el seu impacte sobre usuaris/es i professionals.
 • Conèixer i dissenyar bones pràctiques relacionades amb la seguretat del pacient i dels equips assistencials, adaptades als entorns específics de treball.

Tots els professionals.

La formació a través de videoconferència contemplarà :

 • Una primera part expositiva més teòrica per part de la docent experta.
 • La presentació de vídeos il·lustratius sobre bones pràctiques que donaran peu a un anàlisi posterior en forma de debat.
 • Activitats participatives amb els alumnes on se’ls demanarà aportar casos reals a partir dels quals es facilitarà l’adquisició de competència per millorar la pràctica.
 • El disseny individual o de forma col·laborativa de guies d’intervenció per el suport al personal sanitari.
 1. Nous enfocaments sobre la gestió dels IRSP, per reduir la seva incidència i conseqüències. Identificació de les “víctimes” dels IRSP i les bones pràctiques cap a ells.
 2. Bones pràctiques amb els afectats directes i indirectes dels IRSP. Adquisició de competència per a la millora d’actuacions.
 3. La COVID-19 i la gestió dels riscos sanitaris. Impacte sobre la població i sobre els treballadors sanitaris.
 4. Creant guies d’actuació institucional davant dels diferents IRSP i crisis sanitàries. Activitat de creació conjunta d’una guia d’intervenció organitzacional.
 • 6 hores – formació per videoconferència
 • Dividides en 3 sessions de 2 hores cadascuna
 • Entre sessions, els participants hauran de realitzar alguna activitat que enviaran al docent.

Dra. Sara Guila Fidel Kinori

Especialista en Psicologia Clínica, Adjunta del Servei de Psiquiatria, Programa d’ Estrés Traumàtic de l’ Hospital Universitari Vall d’Hebron, Barcelona.

Doctora en Psicologia (UAB). Màster en Psiquiatria y Psicologia Mèdica (UAB), Diplomatura en Asistencia a Víctimas de Violencia y de Catástrofes (UCM). Referent en l’atenció psicosocial en incidents amb múltiples afectats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Membre de la Subcomissió de Segones Víctimes de l’HUVH.

A consultar.

Per a més informació:

Romina Cortés, d’Unió Consorci Formació.  rcortes@ucf.cat – 932 594 384