/, L6. Gestió de l'aprenentatge/FADI: Formació, Aprenentatge, Desenvolupament i Innovació a les organitzacions de salut
FADI: Formació, Aprenentatge, Desenvolupament i Innovació a les organitzacions de salut 2022-07-07T15:49:39+02:00

Project Description

Programa FADI

Formació, Aprenentatge, Desenvolupament i Innovació a les organitzacions de salut

Actualitzant i transformant la proposta de valor
de les àrees de Formació i Desenvolupament en el marc d’una nova cultura d’aprenentatge i innovació a les organitzacions de salut.

Recordes aquest anunci? Per a moltes persones un vehicle (cotxe, moto…) no és només un mijtà de transport, sinó una experiència.Podem creure que és un tema només de màrqueting, com per exemple com hem passat de comprar magdalenes que costaven 0,25 euros a muffins que costen 2,50 € o fins a cupcakes que arriben als 4 €.

Però no només és màrqueting. Té molt a veure en posar veritablement les persones en el centre, en incidir-hi des de les emocions, i en fer-les viure i gaudir d’experiències i històries que les mobilitzin. I d’això va la nostra feina i responsabilitat en formació i desenvolupament a les organitzacions. La formació no és només un mitjà de transport (del no saber fins al saber). És una experiència, que va de persones, va d’emocions, i va de canvi.

Per això aquest programa és per a tu. Tu, que creus en la teva feina. Tu, que la vols portar a un nivell més enllà. Tu, que sents que això no va només de formació ni de Fundae, sinó que va d’aprenentatge, d’innovació i transformació de persones i d’equips. Tu, que vols formar part d’una nova generació de responsables de formació i desenvolupament amb nous propòsits, noves eines, per sentir que aportes més valor, per contribuir més al propòsit compartit. Tu, que a més, ets inconformista i fins i tot…. un xic rebel.

El programa pretén apropar els corrents més actualitzats en formació, desenvolupament i aprenentatge organitzacional, oferint les referències i les lectures més transformadores, analitzant exemples concrets, debatent i reflexionant sobre els “quès”, els “per a quès” i especialment els “coms” (noves eines, metodologies, estratègies, tècniques, recursos…).

És una edició tancada per a tècnics i responsables de formació i desenvolupament que tinguin interès en potenciar i desenvolupar-se i fer-ho de manera conjunta i en xarxa amb d’altres professionals del propi sector. Serà una edició única, en la que interpretarem aquestes tendències i les incorporarem dins d’una nova cultura d’aprenentatge a les organitzacions a impulsar.

Metodològicament el programa es fonamenta en 5 atributs:

Cada setmana aborda un àmbit concret, sobre el que es proposa un repte a desenvolupar en equip. Cada setmana disposarem d’una sessió en temps real a través de Zoom de 2,5 hores de durada, cada dilluns de 15 a 17.30 h.

Cada repte comença amb un procés d’obrir la mirada i entendre els canvis que representen, i convergent, per concloure, integrar, i focalitzar la resposta compartida al repte plantejat.

Per a potenciar l’aprenentatge, es pivotarà constantment sobre els reptes i les solucions. “I si …?”. Canviar premisses ens permetrà potenciar el propi pensament crític i anàlisi reflexiva sobre els diferents temes.

Tot el treball al llarg del programa es farà en equips per potenciar la relació i el treball col·laboratiu més enllà del mateix.

Per cadascun dels temes es facilitarà un material didàctic i interactiu en l’entorn virtual, que permetrà l’accés als coneixements essencials i incorporarà la bibliografia més actualitzada i avançada amb les persones referents sobre les mateixes.

A continuació mostrem els continguts dels mòduls programats:

Anticipa: la nova realitat com oportunitat.
1: Tendències que han de venir Setmana 1
2: COVID-19 com accelerador de canvis Setmana 1
3: Estratègia, talent i persones Setmana 1
Comprèn: l’aportació de valor cap als professionals, equips i organització.
4: Què s’espera de mi a F/D? Setmanes 2-3
5: Del diagnòstic de necessitats… al Pla de F/D Setmanes 2-3
6: Empatitzant: de fer cursos a resoldre problemes Setmanes 2-3
Dissenya: del diagnòstic apreciatiu al disseny propositiu.
7: Disseny instruccional i engagement Setmanes 4-5
8: Transformant les maneres d’aprendre Setmanes 4-5
9: Què encarrego i com em relaciono amb proveïdors interns i externs? Setmanes 4-5
Connecta: la formació i l’aprenentatge en el flux del treball (ecosistemes d’aprenentatge)
10: La formació online per dins Setmanes 6-7
11: Empoderar als/les pròpies professionals i equips Setmanes 6-7
12: Les persones amb funció directiva i l’aprenentatge en els equips Setmanes 6-7
Implementa: incorporant noves eines per a fer millor i diferent.
13: Competències avançades dels professionals de F/D Setmanes 8-9
14: Metodologies facilitadores Setmanes 8-9
15: Agile en la gestió de la F/D Setmanes 8-9
Escala: funcions diferencials @the edge per expandir i escalar el potencial exponencial. 
16: Mindset Lean Start-up Setmana 10
17: Innovació com a motor d’aprenentatge i canvi Setmana 10
18: Benvinguts al món exponencial Setmana 10

TOTAL: 80 hores

El programa es desenvolupa en format online al llarg de 10 setmanes lectives:

Cada setmana s’organitza en base a:

  • 2,5 hores de treball en directe i debats amb experts. Cada dilluns de 15 a 17:30h
  • 1,5 hores de treball individual (revisió de vídeos i de continguts associats).
  • 0,5 hores d’activitat individual
  • 1,5 hora de treball col·laboratiu en equip

En total 60 hores.

Després del bloc online s’hi incorpora la realització d’un projecte d’aplicació, que serà acompanyat per responsables de projecte de l’equip d’UCF:

  • 4h de tutories (2 sessions de 2 hores) en grups reduïts (de 3 a 5 persones).
  • 10 hores lectives de documentació i elaboració del projecte.

En total 14 hores.

A la finalització, es preveu una jornada final presencial (6 hores, de 9:00 a 15:00 h)

El programa incorpora 3 perfils docents:

El programa serà conduït i facilitat per Òscar Dalmau, gerent d’UCF. El programa es desenvolupa a partir de la mirada i dels materials didàctics i formatius que compartirà per cadascun dels diferents àmbits, i que connectarà els diferents temes amb les intervencions de diferents persones expertes que ens aproparan models i experiències. Conduirà també els debats que afavoreixin la reflexió constant i el pensament crític al llarg del programa sobre la necessitat d’impulsar noves maneres de fer des de la funció de formació.

Aproparem al programa experts en l’àmbit de l’aprenentatge, del coneixement i de la formació continua, del sector salut però també de fora d’ell, per tal que ens comparteixin experiències, metodologies i tendències des de la seva visió i àrees de treball. Així comptarem amb més de 30 veus expertes, moltes d’elles en directe i d’altres a través d’enregistraments i vídeos de casos disponibles a l’entorn virtual.

Un dels objectius constants serà la cerca de connexions entre la formació i l’aprenentatge amb la pròpia realitat del professional. Per això, a més a més, s’establirà un pla d’acció post formació, que serà acompanyat per un tutor de l’equip de projectes d’UCF.

Consulta aquí la resta equip docent.

A consultar.

Per a més informació: Òscar Dalmau, d’Unió Consorci Formació. odalmau@ucf.cat – 607 83 92 38