Project Description
Innovació en processos assistencials en atenció primària
El programa formatiu Innovació en Processos Assistencials amb orientació a resultats per l’atenció primària és una formació dissenyada per introduir-nos en la ciència de la innovació de processos.
El propòsit és millorar el sistema a través de la redefinició i la millora dels processos assistencials posant com a referència el Triple AIM:
- Millorar el resultat clínic.
- Millorar l’experiència del pacient i del professional.
- Fer-ho de manera sostenible.
Amb aquesta formació pràctica experimentarem com podem aplicar les metodologies i filosofies de gestió més innovadores i modernes per la millora contínua utilitzant Lean Healthcare, Design Thinking i Value Based Healthcare, per posar focus en el valor, el flux, la seguretat i l’experiència del pacient, amb rigor però d’una manera fàcil i propera per als i les professionals assistencials.
Els processos es milloren allà on passen les coses i fer-ho online ens ha plantejat un repte molt important. Per això utilitzarem una metodologia d’aprenentatage basada en un simulador de processos, inspirat en els jocs d’estratègia, dissenyat específicament per aquesta formació. L’avantatge de la simulació, com a entorn segur, és que mostra l’impacte de les decisions de manera ràpida i ofereix molta velocitat d’aprenentatge. La interacció amb el simulador endinsa l’alumne/a una realitat que va evolucionant a mesura que es van portant a terme iniciatives i millores.
En aquest programa aplicarem les millors eines i pràctiques amb metodologies integradores, senzilles, pròximes i que produeixin resultats directes sobre la adequació de la demanda aguda i crònica, aplicant els principis de la desburocratització, la maximització de competències, de la programació per motius i l’estandarització del seguiment de les patologies cròniques.
Farem un projecte operatiu, de manera pràctica, per canviar la manera d’organitzar-nos, innovant en els processos assistencials i on els professionals treballin en equip, de manera coordinada, multidisciplinar i posant al pacient al centre.
Objectiu general:
- Tenir un primer contacte amb les noves metodologies de la gestió d’operacions i millora continua aplicades a la salut (processos, lean, value-based healthcare) en l’àmbit de l’atenció primària, per tal d’impulsar una transformació de la seva organització centrada en el pacient, millorant resultats clínics, de seguretat, qualitat i eficiència.
Objectius específics:
- Conèixer d’una manera, integrada, senzilla i orientada a resultats, l’aplicació bàsica de les metodologies d’innovació en processos assistencials.
- Conèixer el concepte de valor i no valor.
- Explorar aplicacions pràctiques per generar continguts formatius basats en el nou simulador de processos d’atenció primària: projectes de desburocratització, maximització de competències, programació per motius i d’adequació de la demanda.
G.I.S., personal administratiu, personal d’infermeria, metges/ses, personal de treball social i tècnics auxiliars de cures i qualsevol professional de l’àmbit de l’atenció primària en salut que necessiti conèixer les metodologies i les eines modernes de millora de processos per tal d’impulsar una transformació en l’àmbit de l’atenció primària.
- Una premissa de la millora de processos és que s’ha de treballar i observar “allà on passen les coses” (el que en Lean s’anomena Gemba). Així doncs, a través d’un simulador gamificat de processos ambientat en una ABS (àrea bàsica d’atenció primària) ens permetrà posar en pràctica els processos d’aquesta.
- Ens situarem, en les diferents simulacions, en diferents rols professionals del nostre equip d’atenció primària. Haurem de gestionar les agendes, la demanda, els recursos, i entendre els problemes des de diferents punts de vista. Amb aquest ecosistema transitarem pels continguts, d’una manera completament pràctica, utilitzant la simulació per adquirir el coneixement a través de la transformació de l’experiència concreta i les reflexions posteriors. El fet d’assumir diferents rols, també, ens donarà la capacitat de practicar el pensament crític i l’empatia.
- La “Innovació en Processos Assistencials amb orientació a resultats” és un programa online tutoritzat merament pràctic, orientat a entendre, mapar i treballar els processos assistencials i a mesurar l’impacte de la millora mitjançant la plataforma de simulació i, sobretot, orientat a aprendre fent.
- Durant el curs es portaran a terme dues sessions de telepresència, una per fer la introducció al curs i explicació del funcionament del simulador, i una a mig curs per facilitar la resolució de dubtes, tot i això al llarg del tot el curs l’alumne rebrà la tutoria i la resolució de dubtes a l’aula virtual.
- Presentació (telepresència)
- Introducció a la Innovació en processos assistencials.
- Valor, no valor.
- L’abordatge fragmentat.
- El mètode científic.
- Presentació del simulador de Primària.
- Treball autònom amb el simulador de Primària (en línia)
- Optimització d’agendes.
- Estandardització del seguiment del pacient crònic.
- Eliminació de burocràcia i adequació de la demanda aguda i crònica.
- Diagrama de balanceig i maximització de competències.
- Treball en equips integrats en atenció primària.
- Seguiment (telepresència)
20 hores (1h videoconferència inicial + 29h online).
A continuació trobaràs les properes edicions:
Si no hi apareix cap esdeveniment, resta a l’espera per a properes edicions; o contacta amb formacio.subvencionada@ucf.cat, per a més informació.
Toni Campos
Enginyer Industrial i MBA, Lean Practitioner, Lean Professional, expert en infraestructures sanitàries, operacions i processos assistencials. Director d’infraestructures a l’ICS-IAS Girona (2003-2012). Director d’operacions i Lean ICS-IAS Girona (2012-2015). Director de desplegament estratègic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (2015-2019). Consultor en Lean i processos assistencials. Emprenedor en l’àmbit de les tecnologies aplicades a la millora dels processos assistencials. Cofundador i CEO d’Enaltis. Coautor del llibre “Esencial. Transformando la gestión de las organizaciones sanitarias”.
Miquel Llover
Enginyer Informàtic, Data Analyst, Software Engineer, expert en gestió Àgil. Responsable de la Unitat d’Informàtica de l’Àmbit d’Atenció Primària ICS Girona (2004-2006). Subdirector de Sistemes i Comunicacions a la Gerència Territorial de l’ICS a Girona (2007-2016). Tècnic de Sistemes d’Informació donant suport al desplegament estratègic de l’HUVH (2018-2019). Professor associat de la UdG i tutor de la UNED (1998-2011). Professor d’Informàtica Mèdica a l’Smart Healthcare Master de la UdG (2017). Professor de Sistemes d’informació en l’àmbit sanitari en el Grau d’Enginyeria Biomèdica de la UdG (2021). Consultor en anàlisi, simulació, visualització de dades i modelat i automatització de processos mitjançant tecnologies Business Process Management (BPM), process mining i simulació de processos a Enaltis.
Gustau Zariquiey
Enginyer Tècnic de Telecomunicacions i Infermer. Expert en millora de processos assistencials i Seguretat de Pacient. Infermer assistencial en unitats de crítics (també durant la pandèmia COVID-19). Mestratges: Postgrau en Cures d’Infermeria al Pacient Crític (UdG, 2016), Postgrau en Atenció Integral al Pacient Traumàtic greu (UAB, 2017), Màster en Emergències Extrahospitalàries (FUB, 2018), Prostgrau Lean Practitioner (UPC, 2019) i Màster en Direcció d’Operacions i Qualitat (UNIR, 2020). Autor principal de dos articles científics a la revista Enfermería Intensiva i coautor de diverses publicacions.
Els participants del programa rebran un certificat acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries – Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud.
PER A MÉS INFORMACIÓ: formacio.subvencionada@ucf.cat