Project Description
Tutors expert de residents
Eines i estratègies per millorar la tasca de tutorització
Com a tutors i tutores de professionals en formació, la nostra experiència com a sanitaris és bàsica. La demostració i el modelatge són estratègies clau per formar als residents amb els quals treballem per tal que assoleixin l’excel·lència professional.
Aquesta tasca sovint es pot complementar amb estratègies pedagògiques, socials i comunicatives que contribueixin a què la persona en formació tregui el màxim partit, amb la vostra col·laboració, d’aquest important moment de la seva trajectòria professional.
L’objectiu d’aquest curs és consolidar i ampliar la base pedagògica dels professionals de la salut que ja han desenvolupat la seva tasca com a tutors de professionals en formació, i que poden esdevenir referents en aquesta tasca en les seves organitzacions.
- Conèixer la normativa i el marc regulatiu de la figura del tutor.
- Incorporar un canvi de visió en la tasca tutorial.
- Conèixer estratègies i eines per elaborar el Pla d’Acció tutorial individualitzat.
- Dissenyar itineraris personalitzats en base als components bàsics que els fonamenten.
- Aprofundir en diferents eines i estratègies docents i saber-les implementar en el context adient.
- Utilitzar eines de comunicació efectiva i centrada en el resident.
- Desenvolupar converses eficients i empàtiques dins d’una tasca d’acció tutorial.
- Dissenyar evidències i instruments d’avaluació de l’aprenentatge i del procés formatiu.
- Professionals de la salut que duent a terme la tasca de tutorització de residents (preferentment amb més de 3 anys d’experiència en aquesta tasca de tutorització).
- Coordinadors de Docència de les entitats de salut i social.
La proposta formativa partirà de les pròpies experiències dels participants per tal de connectar el conjunt de continguts i desenvolupar les competències fixades. Mitjançant diverses estratègies participatives, casos pràctics i la simulació, els participants podran posar en pràctica els aprenentatges realitzats tant petit i gran grup.
El curs es desenvolpuarà en dues sessions presencials. En la darrera sessió de treball es realitzaran simulacions, en les que els participants s’enfrontaran a una situació real on aplicar els aprenentatges. Amb posterioritat a la simulació, es portarà a terme un debriefing per aflorar els aprenentatges i cercar eines per a transferir-los a situacions reals
- Anàlisi de la funció tutorial des del punt de vista del trànsit de docent a facilitador. Nou enfocament de la funció tutorial.
- Estratègies d’interacció amb el resident: estratègies i dinàmiques d’engagement, pensament reflexiu i crític, indagació apreciativa, entrevista motivacional, plantejament de preguntes, debriefing avançat, etc.).
- Gestió de situacions problemàtiques i converses difícils.
- Estratègies d’interacció amb el resident. Conèixer i construir processos de reflexió i debriefing.
El programa té una durada total de 10 hores: 2 sessions presencials de 9 a 14 hores.
Núria Serrat
Doctora en Pedagogia per la Universitat de Barcelona (UB).
Professora i investigadora de la Facultat d’Educació de la UB.
Ha dissenyat, desenvolupat i tutoritzat Màsters, Postgraus i Cursos d’especialització presencials i online, i ha creat materials informàtics en línia (especialitat en Formació de Formadors i Tutors en línia i Metodologies docents participatives en línia).
Ha participat com a investigadora i docent en projectes de cooperació internacional destinats a la millora i la innovació docent.
Assessora institucions públiques i empreses privades en el disseny i desenvolupament de projectes de millora i innovació en l’àmbit de la formació.
175 €.
Si no hi apareix cap esdeveniment, resta a l’espera per a properes edicions; o contacta amb rllort@ucf.cat per a més informació.