//Update en fragilitat i complexitat
Update en fragilitat i complexitat 2018-05-02T09:35:27+00:00

Project Description

Update en fragilitat i complexitat

Una mirada als 5 “manaments” de la geriatria i a les transicions assistencials

La fragilitat i l’atenció a la complexitat són estratègies prioritàries en el Pla de Salut 2016-2020 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a causa de la seva importància en l’envelliment.

Es tracta de condicions transversals que en aquest moment interessen tant a l’atenció primària com a diferents especialitats en l’àmbit hospitalari per aplicar, per exemple, a la presa de decisions en situacions de preoperatori, en pacients grans amb càncer o en malalts aguts i crítics.

També són objecte d’atenció multidisciplinària, atès que en la seva detecció i en la intervenció afecten tots els professionals assistencials, ja que els determinants són biopsicosocials.

Per tots aquests motius, en la proposta d’Update d’aquest any, el quart treball conjunt entre el Parc Sanitari Pere Virgili i Unió Consorci Formació, volem apostar encara més per la fragilitat i complexitat amb la intenció de visualitzar aquesta continuïtat, des d’una perspectiva inevitablement multidisciplinària, donant als professionals de diferents àmbits i disciplines espais de reflexió i eines pràctiques que puguin ser útils per al seu treball.

El Parc Sanitari Pere Virgili és un centre de referència per al maneig de la fragilitat, tant en la fase de “prediscapacitat” (per ex. a través de l’aliança amb l’atenció primària de l’ICS) com en fases més avançades, en diferents serveis d’hospitalització i ambulatoris. També bona part de la recerca de l’hospital es centra en la fragilitat.

L’excel·lent valoració del programa en les edicions anteriors ens anima a seguir millorant i innovant. El nou format docent, simplificat en el nombre de ponents i sessions per deixar més espai per aprofundir els temes i debatre, està organitzat aquest any al voltant dels 5 pilars de la geriatria (5M) i de les transicions:

 • Les 5M remarquen el lema impulsat per geriatres nord-americans sobre atenció geriàtrica i ho enfoquem des de la prevenció, en pacients fràgils de la comunitat, fins a la multicomplexitat i fragilitat avançada.
 • Les T simbolitzen la importància de les transicions, freqüents i crítiques en persones grans i fràgils.
La visió que en donarem, en 6 sessions d’un matí, cobrirà tot l’espectre de l’atenció: precoç, avançada i fins al final de vida, amb dues sessions per a cada fase. Les sessions mensuals monogràfiques es centraran sobre:

Hem dissenyat i programat 5 sessions per donar resposta a les necessitats relacionades amb Fragilitat i complexitat:

 • Sessió 1. M1 Centralitat d’estat mental i mobilitat: actualització en deteriorament cognitiu, demència i activitat física.
 • Sessió 2. M2 Abordatge de la polimedicació i multicomplexitat.
 • Sessió 3. M3 Què és important per a mi? Noves visions en atenció centrada en la persona.
 • Sessió 4. T1 Intervencions de valor a l’hospital
 • Sessió 5. T2 Transició i atenció al domicili

Cada sessió inclou:

 • abordatges temàtics desenvolupats per dos ponents experts de prestigi;
 • i una experiència real, de gestió clínica o d’implementació pràctica d’un programa d’èxit.

Les activitats són a càrrec de formadors experts en la matèria, orientats a presentar diferents continguts, experiències i línies de treball, i a entrenar i desenvolupar tècniques, recursos i models que puguin ser útils per aplicar a d’altres organitzacions.

Inclouen activitats i dinàmiques participatives per promoure l’intercanvi de coneixements i experiències professionals. Cada sessió té un format de mitja jornada intensiva (de 9:00 a 13:30 h) i la seva distribució seria la següent:

 • 1a ponència: 9-10.15 h
 • 2a ponència: 10.15-11.30 h
 • Pausa cafè: 11.30-12.00 h
 • Experiència: 12.00-13.15 h
 • Cloenda de la sessió: 13.15-13.30 h

Professionals de l’àmbit sanitari (medicina, infermeria, treball social, psicologia, etc.) interessats a adquirir i aprofundir coneixements al voltant de l’atenció a persones fràgils amb pluripatologia complexa.

S’ofereixen diferents possibilitats d’inscripció al cicle Update en Fragilitat i Complexitat:

 • Inscripció individual:
  • a totes les sessions inclou acreditació FUB: 550€
  • a una sessió: 110€
 • Inscripció corporativa:
  • paquet de 5 inscripcions: 485€
  • paquet de 10 inscripcions: 900€

L’Update en Fragilitat i Complexitat té el repte d’analitzar en profunditat els temes objectiu en un format dinàmic i innovador. Cadascun dels temes proposats s’ha seleccionat i prioritzat en base a una enquesta feta a professionals de diferents àmbits assistencials.

Respectant el principi fonamental de la visió multidimensional de l’atenció geriàtrica i de la complexitat, ens sembla fonamental mirar qualsevol tema abordant-lo des de diferents perspectives.

Per aquest motiu, proposem visions diferents i complementàries (aspectes clínics i aspectes psicosocials, per exemple), combinant i sintetitzant visions per tal de contrastar un mateix problema.

Per això, contactem amb professionals referents i d’àmbits diversos perquè puguin enriquir aquests continguts. Considerem que aquesta diversitat és un tret diferencial i un valor afegit respecte a altres cursos sobre temàtiques similars.

Dr. Marco Inzitari

Metge especialista en Geriatria, doctor en Medicina, Màster en Direcció d’Institucions Sanitàries. Treballa com a Director Assistencial de Docència i Recerca al Parc Sanitari Pere Virgili, i com a professor associat de Medicina a la UAB. Col·labora amb diferents grups assessors del Departament de Salut, és vocal de la Societat Catalana de Geriatria i membre de la secció clínica de la Societat Catalana de Gestió Sanitaria, i autor de nombroses publicacions internacionals relacionades amb el tema.

Dr. Xavier Clèries

Doctor en Psicologia, especialista en Psicologia Clínica, psicòleg del Parc Sanitari Pere Virgili. Màster en Desenvolupament organitzacional sanitari (Universitat Ramon Llull). Professor de l’Institut Borja de Bioètica.

Els participants del programa rebran un certificat acreditatiu de les entitats organitzadores, que acreditarà la seva participació en la formació.

L’assistència a les 13 sessions de l’Update economicofinancer permetrà obtenir, als assistents que ho desitgin, un certificat d’extensió universitària d’aprofitament, emès per la Fundació Universitària del Bages, Campus UManresa (Universitat de VIC – Universitat Central de Catalunya).

Parc Sanitari Pere Virgili. Edifici Montseny planta -1 C/ Esteve Terradas, 30 08023 Barcelona

Per a més informació:

Sr. Ricard Llort, d’Unió Consorci Formació.   rllort@ucf.cat