Project Description
Abordatge d’homes que exerceixen violència masclista contra la parella des de serveis de salut (model ENGAGE)

La intervenció amb homes que exerceixen violència masclista és una de les mesures per a complementar el suport a les víctimes en el marc d’una estratègia d’abordatge integral d’aquest greu problema social i de salut. Disposar d’eines i coneixements que permetin abordar els homes que maltracten és d’especial importància en els serveis de salut que atenen aquestes persones com a usuàries, moltes vegades al mateix temps que les seves parelles víctimes.
Diferents estudis han demostrat que entre el 40% i el 90% dels homes que maltracten assisteixen a serveis de salut o altres serveis durant els mesos abans d’acudir a un programa per agressors. Però la majoria dels protocols, guies i formacions per fer front a la violència masclista per serveis generalistes es centren gairebé exclusivament a atendre les dones víctimes i molt(e)s professionals de primera línia no saben com abordar i a on derivar els (potencials) agressors.
Un altre obstacle per a una adequada detecció i derivació d’homes que maltracten és la seva tendència a presentar problemes com la depressió, la gelosia o l’abús de substàncies i a posar-se en una posició de víctima que necessita ajut i a negar o minimitzar l’ús de la violència.
Aquestes observacions s’han confirmat en els grups focals amb professionals de primera línia que s’han realitzat com a part del projecte ENGAGE i on s’ha destacat la necessitat de disposar d’informació i formació especialitzada per a detectar i abordar la violència masclista en els usuaris homes.
L’objectiu general de la formació és millorar la capacitat de professionals de serveis de salut per a proporcionar una resposta eficaç i coordinada als homes que exerceixen violència masclista i així contribuir a la seguretat de les víctimes/supervivents (dones i filles i fills).
Els objectius específics de la formació són:
- Conèixer la guia ENGAGE per a l’abordatge d’homes que exerceixen violència masclista contra la parella i saber-la utilitzar.
- Obtenir coneixements bàsics sobre els homes que exerceixen violència i el seu discurs.
- Reflexionar sobre la relació de treball amb homes agressors i com hi influeixen les reaccions emocionals que ens produeix la violència masclista.
- Saber detectar la violència masclista en el discurs i comportament dels homes.
- Saber preguntar els homes sobre la violència masclista i explorar-la.
- Saber motivar als agressors per iniciar un procés de canvi.
- Saber derivar els homes a un servei especialitzat i coordinar-se amb aquest.
La formació va dirigida a professionals de la salut, principalment en l’atenció clínica (facultatius i equips d’infermeria). Cada centre podrà triar els assistents a la formació segons facin internament l’abordatge de casos i quins siguin els perfils dels professionals implicats en el aquest procés.
Nombre màxim de participants: 24.
- La primera sessió (5h) es realitzarà presencialment
- La segona sessió (2h) es realitzarà per videoconferència
En ambdós casos, s’adaptaran les següents metodologies:
- Exposició i anàlisi d’eines específiques per l’abordatge de la VM en usuaris homes.
- Visionat de material audiovisual i reflexió.
- Exercicis i role–plays pràctics sobre casos.
- Entrega de la guia ENGAGE i material addicional.
- Sessió de seguiment per impulsar i acompanyar la implementació a la pràctica professionals dels aprenentatges de la formació.
Primera sessió (5h):
- Presentació i contextualització del projecte ENGAGE.
- Presentació de la guia (i entrega en PDF).
- Objectius, responsabilitat dels homes i seguretat de les dones.
- Conceptes bàsics sobre els homes que exerceixen violència masclista, les seves característiques, possibles perfils i el seu discurs.
- Posició, actitud i relació amb els homes agressors, reflexió personal.
- Identificació de la violència masclista en usuaris homes: Indicadors i senyals en el discurs i la conducta.
- Preguntar als homes sobre la violència (preguntes, estratègies i actituds útils).
- Motivació dels homes pel canvi.
- Derivació a un servei especialitzat (quins programes hi ha, com funcionen, coordinació).
Segona sessió de seguiment (2h) , entre un y tres mesos després de la primera sessió:
- Revisió de possibles dificultats o dubtes que hagin sorgit en la posada en pràctica dels coneixements i habilitats adquirits a la primera sessió.
- Supervisió de possibles casos atesos o detectats, dubtes i preguntes.
- Aprofundiment en aspectes més rellevants.
7 hores (5 hores presencials i 2 hores de videoconferència)
Tot el projecte està finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere).
A continuació trobaràs les properes edicions:
Si no hi apareix cap esdeveniment, resta a l’espera i subscriu-te a la nostra Newsletter per estar informat/ada de properes edicions: http://eepurl.com/dnr7uz
Aquesta formació està dissenyada i impartida per l’equip:
Heinrich Geldschläger
Psicòleg, psicoterapeuta i soci fundador de l’Associació Conexus (Barcelona) en la que, actualment, és director de projectes internacionals i de recerca. Especialitzat en violència de gènere i intervenció amb homes. Imparteix formacions i conferencies a nivell nacional i internacional sobre aquests temes. Membre de la junta directiva de la Xarxa Europea pel treball amb agressors de violència domèstica WWP-EN (European Network for the Work with Perpetrators of domestic violence) i del Consell Assessor en Polítiques de Gènere en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Álvaro Ponce Antezana
Psicòleg social i psicoterapeuta, individual i grupal, Màster en Psicoteràpia Cognitiva Social per la Universitat de Barcelona (UB) i Doctor en Psicologia Social (UAB). Soci fundador de l’associació CONEXUS Atenció, Formació i Investigació Psicosocials on és actualment coordinador dels serveis d’atenció. És col·laborador del Grup d’Estudis Socials de la Subjecció i la Subjectivitat del Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha participat com a expert en diferents projectes europeus sobre violència de gènere i atenció a homes. Ha donat cursos i conferències, i ha escrit diversos llibres i articles, sobre intervenció en violència de gènere, homes agressors i masculinitats.
Oriol Ginés Canales
Soci fundador i President de l’associació Conexus. Psicòleg i psicoterapeuta, formador i investigador, Diploma d’Estudis Avançats en el Programa de Doctorat “Cognició, emoció i conflictes interpersonals” (UB). Ha estat terapeuta en grups per a homes agressors en el Servei d’Atenció a Homes de l’Ajuntament de Barcelona i del Servei d’Atenció a Nens i Nenes que han sofert violència. Per a aquesta ciutat va crear i va gestionar el primer projecte institucional català de prevenció amb homes CANVIEM-*HO i un programa per a la inclusió de la paternitat en el Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. Ha participat en els projectes europeus “ERASE GBV” i “Gender Education of Teenage Boys: Developing a Coherent Kit”. Actualment coordina el Programa per a Universitats, Joves i Adolescents per a la prevenció i atenció de relacions abusives (PUJA).
PER A MÉS INFORMACIÓ: Laura Pinto, d’Unió Consorci Formació. lpinto@ucf.cat