Vés al contingut

Descobrint el passat per millorar el futur: La Història de Vida en el Dia Internacional de les Persones Grans

UCF
La Història de Vida en el Dia Internacional de les Persones Grans

En moltes ocasions, les persones grans es troben en situacions de manca d’intimitat i pèrdua d’autonomia. Dormir en una habitació amb algú que no coneixen de res, distribuir-los l’armari sense donar-los l’oportunitat de decidir com ho volen, o seguir un horari preestablert, juntament amb un tracte infantilitzat, són només algunes de les situacions que algunes persones grans experimenten a les residències i centres de cures. Totes aquestes experiències, sovint, es produeixen sense tenir en compte la història de vida i els sentiments d’aquestes persones.

En aquest context, les residències i els centres de cures, fins ara centrades en les necessitats del centre, han de transformar el seu model d’atenció cap a l’Atenció Centrada en la Persona (ACP).

Aquest model reconeix que cada pacient és únic, amb les seves pròpies circumstàncies i necessitats. A més, s’ha revelat com una perspectiva complementària als models de gestió de la qualitat.

Com a professionals de l’atenció, hem de veure més enllà de la malaltia, i enfocar-nos a conèixer les històries de vida de les persones grans, amb la deguda confidencialitat, per convertir-nos en facilitadors de la seva autonomia.

A través de l’escolta activa i l’enteniment profund, podem proporcionar el suport necessari perquè puguin desenvolupar les seves capacitats i tenir més control sobre el seu dia a dia. En definitiva, a sentir-se millor.

La Història de Vida és una eina fonamental en aquest procés. Mitjançant converses i recopilació d’informació, es destaquen quatre aspectes fonamentals de la vida de la persona: les relacions, els llocs preferits, les anècdotes i els interessos actuals i plans de futur. Aquesta metodologia qualitativa personalitza l’atenció en coherència amb el projecte de vida de cada pacient i reforça la memòria, la identitat i la integritat personal, especialment en casos de demència.

L’ACP també ens impulsa a treballar des de la perspectiva ètica, reconeixent la diversitat d’aspectes que conformen la identitat de la persona. Només així podem proporcionar una atenció única i significativa.

Properament, l’1 d’octubre celebrarem el Dia Internacional de les Persones Grans, una jornada dedicada a posar en valor tota l’experiència i coneixement de les persones grans, així com defensar la seva dignitat i saviesa.

Segons les dades més recents de l’Idescat, a Catalunya hi ha més de 1,5 milions de persones majors de 65 anys, que representen més del 19% del total de la població. Això ens recorda la nostra responsabilitat com a societat d’acompanyar-les en aquesta etapa de la vida, des de la proximitat, la cura i el respecte.

Compromesos a promoure una atenció centrada en la persona, des d’UCF destaquem un curs que forma part del nostre catàleg formatiu anomenat: La història de vida com a instrument de l’atenció centrada en la persona”. Un programa en línia dirigit a professionals de la salut que vulguin adquirir eines i estratègies pràctiques per a conèixer el projecte de vida de la persona i treballar els gran valors en l’atenció, des de la responsabilitat ètica.