Vés al contingut

Els valors que guien el procés deliberatiu sobre la petició d’eutanàsia

Atenció a la persona
eutanasia valors.jpg

Des de l’entrada en vigor de la llei d’eutanàsia, alguns professionals s’han vist obligats a atendre pacients en aquest tipus de situacions i a guiar-los en el procés de deliberació.

En aquest context, els professionals han d’adquirir noves eines que els ajudin a acompanyar pacients i familiars en el procés d’ajuda per morir amb la màxima consideració a les seves necessitats i valors, així com amb ple respecte a l’autonomia del pacient.

Dins del procés de deliberació, el professional ha de verificar que es compleixin els criteris establerts per la llei i, sobretot, ha d’acollir, comprendre, acompanyar i facilitar.

Tot i que destriar és una tasca complexa, a efectes didàctics podem revisar diversos valors implicats en la deliberació sobre l’eutanàsia:

  1. El respecte pel dret a decidir del pacient

El pacient és qui pren la decisió, qui estableix les condicions i el temps, i qui pot revisar la seva decisió en qualsevol moment, ajornar-la o rebutjar-la. El professional ha de ser extremadament cautelós amb la privadesa del pacient i ha de garantir una confidencialitat absoluta.

  1. La proximitat

El pacient ha de sentir la calidesa del professional que l’acompanya. És crucial estar a la seva vora, fins i tot físicament, oferir la mà, escoltar i ser present de manera completa.

  1. La lleialtat

La primera lleialtat sempre és cap a la persona que ho sol·licita, i el desig del pacient de compartir o no el procés amb altres persones ha de ser respectat. Els professionals han de tenir en compte la història de vida del pacient per aprofundir en la seva informació sobre els problemes de salut, valors, creences i preferències (encara que no s’hi estigui d’acord), així com el seu entorn familiar que pot ser d’ajuda.

  1. La prudència

El processional ha d’assegurar-se de la voluntat meditada, autònoma i reiterada del pacient en una situació tan important i irreversible.

  1. L’equitat

Cal assegurar l’equitat en el tractament de tots els pacients, garantint que tots tinguin accés al seu dret a decidir i que tots rebin assistència de qualitat en el seu final de vida.

Si ets un professional de la salut i vols ampliar els teus coneixements sobre aquesta temàtica, Unió Consorci Formació, amb finançament dels fons Next Generation atorgats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ofereix el curs en línia “Comunicació en situacions d’ajuda per morir en el context eutanàsic,” que té una durada de 7 hores.

Aquest curs aborda específicament els aspectes de comunicació i suport emocional als pacients i les seves famílies en situacions d’ajuda per morir, com està contemplat a la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de regulació de l’eutanàsia (LORE).

comunicacio eutanasia.png

Comunicació en situacions de prestació d’ajuda per morir en context eutanàsic

Hores
7h
Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la Llei de regulació de l’eutanàsia

Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la Llei de regulació de l’eutanàsia

Hores
8h