Vés al contingut

5 tips per un lideratge en femení

UCF
Igualtat
Lideratge i gestió

Les dones són el centre de la força de treball sanitària mundial, atenent milers de milions de pacients cada dia. Representen gairebé el 70% dels treballadors sanitaris i d’atenció social a tot el món i gairebé el 90% de la força de treball d’infermeria.

5 tips lideratge en femení 2022

Amb tot, i quan hem de posar la mirada en les funcions de responsables, comandaments i persones directives, aquests percentatges s’inverteixen ocupant al voltant del 25% dels càrrecs de lideratge en salut a nivell mundial.

En l’article de International Hospital Federation es descriuen 5 formes en què les organitzacions i els governs poden donar suport per a que les dones avancin en el lideratge sanitari.

Aquests són els 5 tips o consells per un lideratge en femení:

1. CREAR XARXES D’APRENENTATGE I SUPORT 

Una manera de donar suport a les dones en funcions de lideratge és desenvolupant espais compartits, com ara xarxes de dones, on elles puguin reunir-se, compartir experiències, recolzar-se mútuament i crear canvis.

Aquestes xarxes han proporcionat una sèrie d’oportunitats pràctiques als membres, com ara coaching i mentoring; accés a recursos que, d’altra manera, seria molt difícil d’aconseguir; escoltar ponents inspiradores sobre el seu recorregut professional i els seus reptes; pressionar el canvi al voltant de temes concrets, com ara la bretxa salarial de gènere; i oferir experiències compartides per ajudar les persones a connectar-se i unir-se.

2. DESENVOLUPAMENT D’UN PLA D’EQUITAT ORGANITZACIONAL 

Amb l’objectiu de promoure la igualtat en ambdós gèneres i potenciar el paper de la dona en el lideratge assistencial, és fonamental dur a terme accions relatives als processos organitzatius. Que les organitzacions tinguin un pla d’igualtat és una de les estratègies que ha mostrat evidència d’èxit. El primer pas per crear aquest pla és realitzant una anàlisi de l’organització que té com a objectiu avaluar la seva situació actual i desenvolupar els indicadors del pla. El pla pretén aconseguir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i eliminar la discriminació per raó de gènere.   

3. PRÀCTIQUES DE CONTRACTACIÓ I RETENCIÓ

Les estratègies de contractació i retenció que se centren a abordar problemes estructurals i canviar les normes del lloc de treball és un pas endavant per ajudar a retenir les dones en el lideratge sanitari. Alguns exemples de la investigació on s’ha demostrat que això és beneficiós inclouen la promoció de polítiques, operacions i sous que donin suport a l’equitat de gènere. Els programes formatius de lideratge per a dones també poden ser un component molt important per ajudar-les a ampliar les seves xarxes, desenvolupar les seves habilitats de lideratge i la capacitat de persistir i sobresortir en la seva carrera.

4. CONCILIACIÓ DE LA VIDA PERSONAL, FAMILIAR I LABORAL

Les polítiques flexibles faciliten que més dones puguin ocupar funcions de lideratge. Els acords de treball flexibles ajuden a promoure l’equilibri entre la vida laboral i la vida familiar, creant un balanç entre les necessitats de l’empleat i les de l’organització.  Aquestes polítiques favorables inclouen el permís parental, la compensació per a la cura dels fills, la compensació per l’atenció a la gent gran, el treball a distància, el permís mèdic familiar i la cobertura de l’atenció mèdica familiar

5. SENSIBILITZACIÓ I MODELITZACIÓ ORGANITZATIVA 

La investigació ha demostrat que el model de rol organitzatiu és una manera en què les organitzacions poden destacar i promoure la visibilitat de les dones en llocs de lideratge. En promoure el treball de les dones líders i permetre una discussió oberta sobre els reptes als quals s’enfronten les dones com a líders, és un model per a les dones més joves de l’organització que allò que volen aconseguir és possible.

Les dones són un component crucial en la força de treball sanitària i han d’estar igualment representades en els càrrecs de lideratge superior a tot el món.

Des d’UCF creiem que l’educació és la palanca de canvi i transformació, i treballem activament per a impulsar i desenvolupar el talent femení en l’entorn de salut i social des de la formació, l’aprenentatge i el coneixement (tal i com indica el primer punt “Crear xarxes d’aprenentatge”)

Dins la nostra oferta formativa, oferim un programa de Lideratge en femení, impulsat conjuntament amb l’Institut Català de la Salut, la Unió Catalana d’Hospitals, i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Gestió Sanitària, que te com a objectiu oferir a les alumnes fer un pas endavant cap als àmbits del Lideratge i la gestió de serveis, persones i equips.

Un espai compartit on abordem nous estils de lideratge, amb més participació, més capacitat d’inclusió, més col·laboració i consens, més facilitat per acompanyar els processos de canvi, amb empatia i sensibilitat cap a les diferències.

En aquest programa, que consta de 120 hores, les alumnes també disposen d’unes mentores i líders referents del sector que donen suport i acompanyament durant tot aquest procés d’aprenentatge, d’inspiració i de canvi.