Vés al contingut

Humanitzar, el talent intern, innovar i formar en salut a la ciutadania: les claus del futur. Entrevista a Ana Sedano, gerent d'UCF, a càrrec de la Fundació Factor Humà

Lideratge i gestió
UCF
Recursos Humans
Entrevista_Factor_Huma_AnaSedano.jpg

Ana Sedano, directora gerent d’UCF, destaca com la formació sanitària pot transformar el sistema de salut en un model més humà i atractiu per als professionals en una entrevista recent amb la Fundació Factor Humà.

Amb una àmplia trajectòria en recursos humans i una visió profunda del sector sanitari, Ana Sedano subratlla els reptes i les oportunitats que la formació continuada pot aportar al sistema sanitari català. La seva aposta per un lideratge basat en la humanitat i la innovació respon a la necessitat de crear un sistema eficient i alhora capaç d’atreure i fidelitzar professionals, amb un èmfasi especial en les noves generacions.

 Ana Sedano: “El lideratge en salut ha de ser proactiu i compromès amb el benestar dels equips, i allunyar-se d’un enfocament purament de gestió per centrar-se en l’acompanyament humà i el suport emocional dels professionals. Gestionar persones és gestionar problemes; si no t’agrada, és millor que ho deixis.”

A continuació, aquests són alguns dels punts que es mencionen a l'entrevista que són clau a l'hora de treballar i millorar en àrees com recursos humans, formació i el sector salut i social: 

  1. Humanitzar i professionalitzar el lideratge: 

    “No podem oblidar que ens falta temps i espai per parlar amb la gent,” diu Sedano, subratllant que la humanització passa per lideratges amb més impacte i influència. Els líders han de trobar temps per pensar estratègicament, delegant les tasques més operatives. Hem d'entendre que assegurar la fidelització dels professionals amb entorns de treball segurs augmentarà el compromís i la qualitat assistencial. Aquest és un repte cabdal per fer el sistema sostenible i que la gent jove vulgui treballar en el sector.  

  1. Fomentar el talent intern: 

    Les persones que treballen amb una excel·lència única i aporten un valor diferencial, el que coneixem com a "talent", és un actiu escàs i valuós dins les organitzacions i no és un recurs que es troba fàcilment. Identificar, reconèixer i fidelitzar el talent dins de l'organització és clau per mantenir un sistema de salut eficient i humà. 

  1. Incorporar metodologies formatives innovadores: 

    Utilitzar tècniques com la realitat immersiva, el teatre aplicat i les sessions outdoor  per oferir una formació pràctica i efectiva que permeti als i les professionals del sector de la salut i social seguir millorant les seves competències i actualitzant els coneixements en un entorn canviant.  

  1. El sistema de salut ha de ser intocable:  

    Davant la pèrdua de confiança dels ciutadans en el sistema de salut i el discurs negatiu a les xarxes socials que es contagia, Sedano recalca la necessitat de valorar el sistema sanitari: “Podem estar orgullosos del sistema sanitari català; tenim un sistema de primera qualitat que hem de preservar i millorar.” 

  1. Formar a la ciutadania en prevenció, el pròxim repte del sistema sanitari: 

    Formar a la ciutadania és una mesura clau per millorar el sistema de salut. Durant la pandèmia, va quedar palesa la capacitat de la població per aprendre sobre salut pública. Una ciutadania més formada és una ciutadania més cuidada i empoderada per prevenir problemes de salut.  

Amb més de 62.000 alumnes en formació aquest any, UCF s’ha consolidat com un referent en innovació i excel·lència formativa. Per Sedano, la clau està en la "formacció": “Formar és molt més que transmetre coneixement; és donar eines per actuar”. Amb aquesta visió, UCF està redefinint el futur de la formació sanitària i social. 

Per conèixer en profunditat aquestes idees i reflexions, llegeix l’entrevista completa! 

ENTREVISTA COMPLETA