Vés al contingut

Suma't al Repte Salva vides, neteja’t les mans: Celebrem el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb UCF

UCF
Aprenentatge en salut

ACTUALITZACIÓ: Ja tenim a les persones guanyadores del repte "Salva vides, neteja't les mans"! 

Van participar més de 250 persones al repte "Salva vides, renta't les mans". Professionals de l'Hospital d'Olot, Grup Mutuam, Parc Taulí, Consorci Sanitari del Maresme i Aran Salut han estat les guanyadores. 

Enhorabona a:

  1.  C.P
  2.  N.M
  3.  M.R
  4.  J.B
  5.  J.G

Gaudireu d'un val de 30 € cadascuna per gaudir alguna activitat cultural, gastronòmica o d'algun esdeveniment amb Atrapálo!

------------------------------------------

Celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb nosaltres! És hora de participar en el repte “Salva vides, neteja’t les mans” i aprendre sobre la importància de mantenir les mans netes. El Dia Mundial de la Higiene de Mans, observat el 5 de maig, no només commemora l'acte simple de rentar-se les mans, sinó que també subratlla la crítica importància d'aquesta pràctica en la prevenció de malalties. Des de la seva instauració el 2009 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta jornada recorda la necessitat constant de mantenir la higiene de mans com a part fonamental de la salut pública. 

La higiene de mans salva vides i prevé infeccions, aquests són els lemes de les campanyes de l'OMS i del Ministeri de Sanitat per aquest Dia Mundial de la Higiene de Mans 2024. El 5 de maig tornarem a recordar perquè és tan important rentar-se bé les mans a l’entorn sanitari. Encara que sembli un tema ja assolit i conegut, les dades demostren que encara hi ha camí per millorar

Des d’UCF llencem un concurs per tal de contribuir amb el nostre granet de sorra. Per participar, inscriu-te al curs autoformatiu “Higiene de Mans” entre el 30/04 i el 5/05 i celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb UCF.  

  • Totes les persones inscrites participaran en el repte a partir del dia 6/05. 

  • Seran 10 minuts al dia durant cinc dies: el 6, 7, 8, 9 i 10 de maig rebràs continguts i activitats en l'aplicació que t’enviarem el primer dia.  

  • Si consultes els continguts i respons correctament el més ràpid possible aniràs sumant punts, veuràs com estàs posicionat en el rànquing. Tot suma! 

  • El cap de setmana de l'11 i 12 de maig podràs acabar els reptes pendents.  

  • I atenció al nostre bloc i a les nostres xarxes socials el dilluns 13: anunciarem les persones guanyadores del sorteig entre els participants que hagin empatat en primera posició amb més punts.  

  • Com a premi, les 5 persones guanyadores rebran un val de 30 € cadascuna per gaudir alguna activitat cultural, gastronòmica o d'algun esdeveniment amb Atrapálo. Bona sort! 

Sabies que la higiene de mans té una longeva història en el món de la medicina? 

  • La higiene de mans té arrels antigues, amb evidències d'ús de sabons i altres substàncies netejadores que es remunten a l'antiga Babilònia, fa uns 4800 anys.
  • El doctor Ignaz Semmelweis, al segle XIX, va introduir l'ús de desinfectants de mans a les seves pràctiques mèdiques, reduint dràsticament les infeccions puerperals a les maternitats. També Elizabeth Garrett Anderson, primera dona llicenciada en medicina al Regne Unit, va defensar la millora de les pràctiques d'higiene obstètrica a l'hospital St. Mary's de Londres durant la seva carrera a finals del segle XIX. El rentat de mans amb solucions desinfectants va començar a popularitzar-se a finals del segle XIX, gràcies als treballs de Joseph Lister sobre l'antisèpsia quirúrgica. Lister va demostrar l'eficàcia de l'àcid carbòlic (fenol) per reduir les infeccions postoperatòries. Aquesta innovació revolucionària va posar de manifest el poder de rentar-se les mans en la prevenció de malalties.  
  • Florence Nightingale, pionera de la infermeria moderna, va promoure activament la importància de la higiene de mans en els hospitals durant la Guerra de Crimea a mitjan segle XIX. Va destacar la necessitat de netejar i desinfectar les mans del personal mèdic per prevenir infeccions nosocomials.

Tanmateix, segons un estudi publicat a la revista científica «Revista Española de Salud Pública» el 2020, la conformitat amb les pràctiques d'higiene de mans entre el personal sanitari als hospitals espanyols varia entre el 50% i el 70%, indicant la necessitat de millores en aquesta àrea crítica de seguretat del pacient. Segons un estudi publicat a la revista «Journal of Hospital Infection» l'any 2024, la conformitat amb les pràctiques d'higiene de mans ha millorat lleugerament, assolint una mitjana del 65% a les institucions hospitalàries, tot i que encara hi ha àrees de millora identificades. 

És per aquest motiu que aquest 2024 els pacients i la ciutadania, usuaris del Sistema Nacional de Salut, declaren en aquest vídeo del Ministeri de Sanitat que la higiene de mans és el procediment més important, segur, senzill, econòmic i eficaç per a la prevenció i el control de les infeccions associades a l'atenció sanitària. La falta d'higiene de mans entre els professionals sanitaris és el vehicle de transmissió més comú de les infeccions als centres sanitaris, afectant entre el 5 i el 10% dels ingressos aguts i provocant un augment de l'estada hospitalària, costos assistencials i posant en risc la seguretat dels pacients. Per aquest motiu, els i les pacients de

manen que la higiene de mans sigui una pràctica habitual entre els professionals que els tracten i els cuiden. Insten a practicar-la abans i després del contacte amb el pacient, durant tasques netes o asèptiques, després d'exposicions a fluids corporals, contactes amb l'entorn del pacient i que s'impulsi des dels centres assistencials i polítiques de salut, proporcionant formació, sensibilització i mitjans necessaris. 

Fonts de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya l'any 2023 indiquen que diversos hospitals a Espanya han començat a implementar tecnologies innovadores com sensors de rentat de mans connectats a IoT (Internet of Things), que permeten monitorar en temps real la conformitat amb les pràctiques d'higiene de mans i identificar àrees de millora. 

Segons el Sistema de Vigilància Epidemiològica de les Infeccions Nosocomials (VIN) l'any 2024, s'ha observat una disminució en la incidència de brots nosocomials (infeccions adquirides als hospitals) relacionats amb la higiene de mans en hospitals espanyols, gràcies a mesures de prevenció reforçades i programes de formació continuada del personal sanitari. 

Amb el concurs “Salva vides, neteja’t les mans” d’UCF volen recordar els motius per rentar-se les mans a l'àmbit Sanitari: 

  1. Prevenció d'infeccions hospitalàries. 
  1. Reducció de la propagació de malalties contagioses. 
  1. Protecció del mateix professional i dels pacients. 
  1. Manteniment de la seguretat en l'entorn sanitari. 
  1. Promoció de la salut pública i el benestar general. 

Us recordem la mecànica del concurs i el premi:  

Apunta't al nostre curs «Higiene de Mans» des del 30 d'abril fins al 5 de maig, i participa en el repte diari entre el 6 al 10 de maig seguint les instruccions que et donarem. Respon a les preguntes i guanya punts per optar als nostres premis! 

El dilluns 13 de maig, sortejarem aleatòriament amb Sorteados2 entre les persones que hagin obtingut la màxima puntuació superant els reptes del curs. Distribuirem 5 premis per valor de 30 € a Atrápalo per gaudir de diversió cultural!  

Per estar pendent dels premis i descobrir algunes curiositats sobre la història de la higiene de mans en relació amb la salut, descobrir els noms de dones rellevants en aquests avenços i aprendre algunes curiositats, no deixis de seguir-nos a les xarxes socials: Instagram, X o LinkedIn

No deixis passar aquesta oportunitat! Suma't al nostre concurs, fes el curs i fes de la higiene de mans una prioritat per a un entorn sanitari més segur i saludable. Participa ara mateix i contribueix a salvar vides netejant-te bé les mans! 

-.-

NOTA: Actualització 6/05. Inscripcions tancades. Si estàs participant, no oblidis participar en el repte cada dia durant la setmana.