Vés al contingut

Qualitat i seguretat dels pacients a l’atenció emergent extrahospitalària

Característiques del curs

Adreçat a

Comandaments
Metges/esses
Infermeres/ers
TCAIs
Altres professionals assistencials
Membres de les unitats funcionals de seguretat dels pacients, membres de comissions i comitès assistencials i altres professionals assistencials interessats en la seguretat i qualitat assistencial.
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
3h
Preu

22 €

Competències
Tècnica

Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.

Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
QISP atenció emergent extrahospitalària.jpg

Com a continuïtat a la formació impulsada en Qualitat i Seguretat dels Pacients l’any 2015 (a la qual van participar més de 37.000 professionals del conjunt del sector), es posa en marxa ara un Curs Avançat en Qualitat i Seguretat dels Pacients, per incidir en les pràctiques segures en cadascun dels diferents àmbits assistencials.

El curs té una incidència directa en els estàndards vinculats a la formació en qualitat i seguretat dels pacients dels models d’acreditació dels centres sanitaris, i afavoreix aquest desenvolupament competencial dels i les professionals, contribuint a crear una cultura de la qualitat i seguretat dels pacients a les organitzacions sanitàries.

 

Objectius d'aprenentatge

Objectius generals

  • Capacitar els i les professionals, ajudant-los a incorporar criteris i pràctiques de qualitat i seguretat a la seva pràctica professional, per tal d’assolir l’excel•lència, prevenint els esdeveniments adversos a través d’estratègies de reducció dels riscos i contribuint a la millora de la qualitat de l’assistència que es produeix als centres de salut i social.

Objectius específics

  • Conèixer el procés assistencial del SEM per identificar els potencials riscos relacionats amb la seguretat del pacient.

  • Identificar els principals riscos per a la seguretat del pacient en l’àmbit de les emergències prehospitalàries.

  • Conèixer els estàndards de qualitat en l’atenció a les emergències prehospitalàries.

 

Contingut
  1. Seguretat del pacient

  2. Identificació i prevenció d’esdeveniments adversos: atenció telefònica

  3. Identificació i prevenció d’esdeveniments adversos: transferència del malalt

  4. Estratègies de reducció/control de riscos

  5. Qualitat en l’atenció assistencial del pacient

 

Metodologia
illustracio_1

Per realizar aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, així com un conjunt d’eines que faciliten la comunicació. 

Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals, professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.

Aquesta experiència d’aprenentatge inclou històries o casos pràctics que permeten contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.

Durant tot el procés d’aprenentatge els i les participants estan acompanyats per: 

  • La tutoria, que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs. 
  • L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.

 

Avaluació

L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final, que permet comprovar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.

Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:

  • Visualitzar-ne tot el contingut.
  • Obtenir una nota al qüestionari igual o superior a 7.

En finalitzar, els i les participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats adquirides.

 

Acreditació

Els participants del curs rebran un certificat d’aprofitament expedit per UCF i acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries – Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, prèvia superació dels requisits d’avaluació.