//Prevenció de les infeccions quirúrgiques a Catalunya: PREVINQ-CAT
Prevenció de les infeccions quirúrgiques a Catalunya: PREVINQ-CAT 2023-07-21T11:05:23+02:00

Project Description

Prevenció de les infeccions quirúrgiques

a Catalunya: PREVINQ-CAT

La infecció de localització quirúrgica (ILQ) és actualment la infecció relacionada amb l’assistència sanitària més prevalent i té un impacte molt important tant en els pacients com en el sistema sanitari.

El programa de prevenció de les infeccions quirúrgiques a Catalunya PREVINQ-CAT recomana paquets de mesures de prevenció en els procediments quirúrgics a fi de reduir la ILQ, l’aplicació dels quals s’ha demostrat molt eficaç.

Fer arribar aquestes mesures a tot el personal implicat en els procediments quirúrgics és essencial per reduir les taxes d’infecció quirúrgica als hospitals de Catalunya.

-Objectius generals

 • Reduir les taxes d’infecció quirúrgica mitjançant la implementació d’un programa específic de prevenció de les infeccions quirúrgiques als hospitals de Catalunya en la població adulta.

-Objectius específics

 • Conèixer les implicacions que les infeccions de localització quirúrgica tenen per als pacients i per al sistema sanitari i afavorir un canvi de conductes.
 • Conèixer el paquet de mesures generals de prevenció d’infeccions quirúrgiques aplicable a tots els procediments quirúrgics.
 • Conèixer els paquets de mesures específics per a grups de procediments quirúrgics: cirurgia colorectal, cirurgia cardíaca i cirurgia ortopèdica amb implantació de pròtesis de maluc i de genoll.
 • Aquest curs va dirigit principalment als professionals d’equips quirúrgics: cirurgians-cirurgianes, anestesistes, i personal d’infermeria quirúrgica. Es creu, però, important fer extensible el curs als equips de control d’infecció hospitalària i a la infermeria quirúrgica de planta.

 • La formació en línia d’UCF té el participant com a eix central del procés formatiu. És a partir d’ell que es desenvolupa l’acció d’aprenentatge.
 • Per a realitzar aquesta formació, el participant disposa d’un espai virtual on trobarà tots els materials didàctics, les activitats i un conjunt d’eines que faciliten la comunicació, el treball de col·laboració i l’intercanvi entre els participants i el tutor, així com els instruments formals d’avaluació.

-Introducció a la infecció de localització quirúrgica

 1. La infecció de localització quirúrgica (ILQ)
 2. La vigilància en la prevenció de la infecció nosocomial
 3. Mesures de prevenció del PREVINQ-CAT

-Mesures generals

 1. Dutxa o bany preoperatori
 2. Maneig del pèl cutani
 3. Descontaminació de la pell del camp quirúrgic
 4. Profilaxi antibiòtica sistèmica
 5. Control de la glicèmia preoperatòria
 6. Normo tèrmia
 7. Altres mesures

-Mesures específiques

 1. Cirurgia colorectal
 2. Cirurgia cardíaca
 3. Cirurgia ortopèdica

Mesures desaconsellades o de valor incert

 1. Hiperòxia preoperatòria
 2. Plàstics transparents adhesius per al camp quirúrgic

-La llista de verificació del PREVINQ-CAT

 1. Paquet de mesures generals
 2. Paquet de mesures específiques de la cirurgia colorectal
 3. Paquet de mesures específiques de la cirurgia cardíaca
 4. Paquet de mesures específiques de la cirurgia ortopèdica

-Casos pràctics

7 hores online.

Si no hi apareix cap esdeveniment, resta a l’espera  i subscriu-te a la nostra Newsletter per estar informat de properes edicions: http://eepurl.com/dnr7uz

Els participants del programa rebran un certificat acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries – Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud.