Vés al contingut

Per un Sant Jordi ple de coneixement compartit: llibres per inspirar el sector salut i social

UCF
Aprenentatge en salut
Sant Jordi 2025 recomanacions-tot.jpg

Aquest Sant Jordi 2025 i amb motiu del 20è aniversari d'UCF, hem demanat al nostre equip i alguns dels nostres col·laboradors, que ens recomanin lectures interessants per aprendre i reflexionar sobre els temes que ens preocupen en el sector de la formació, el desenvolupament i el sector de salut i social. 

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, a UCF compartim una selecció de llibres que connecten amb el cor de la nostra missió: impulsar el coneixement, la qualitat i la transformació en el sector salut i social. Són lectures que conviden a la reflexió, inspiren el lideratge empàtic i aposten per una societat més justa i comprensible.

Les nostres recomanacions d’enguany aborden temes fonamentals per als professionals del sector: el lideratge femení, la gestió de processos, el biaix de gènere en la medicina, l’aprenentatge organitzacional o el dret a una comunicació clara. Són llibres que ens ajuden a pensar millor com treballem, com liderem i com cuidem.

  1. Sobre Qualitat Assistencial: Solucionant (Sense) Problemes, de Néstor Gavilán Ferrer, recomanat per Rosa Maria Simón (SCQA): una guia pràctica per gestionar problemes de forma sistemàtica. Aquesta publicació proposa una metodologia inspirada en el sistema de producció de Toyota que ens permet gestionar els problemes que afecten el bon desenvolupament dels processos.
  2. Sobre Lideratge Femení: La revolució del lideratge de les dones, de Iolanda Batallé, recomanació de les mentores de Talent Femení d’UCF: un crit valent per liderar des de l’autoconeixement. És un relat íntim, personal i alliberador, emotiu, directe i lúcid que, amb coratge, ens convida a viure, a fer i a dirigir lluny de l’autoritarisme imposat, amb la premissa de l’autoconeixement com a base d’una gestió empàtica, eficaç i feliç.
  3. Sobre Biaix de gènere: Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut, d’Isabel Muntané i Blanca Coll-Vinent, recomanat per l’equip d’UCF: una denúncia del biaix de gènere en la pràctica mèdica. El model mèdic masculí és esbiaixat i omet part de la casuística mèdica, però es continua aplicant a tothom i pot ocasionar conseqüències indesitjades per a la salut física i psíquica, sobretot de les dones.
  4. Sobre Aprenentatge: El llibre vermell de l’aprenentatge, de José Luis Alonso Andreano, recomanat per Òscar Dalmau d’UCF: reflexions clau sobre com les organitzacions poden construir cultures d’aprenentatge.
  5. Sobre Comunicació Clara: El dret a entendre, d’Estrella Montolío i Mario Tascón, recomanat per Judith González (Prodigioso Volcán): un assaig sobre la importància de la comunicació clara a l’era digital. Aquest llibre analitza el concepte del dret a entendre, les implicacions que aquest dret exigeix en l'era d'Internet i la normativa que l'empara, particularment a la Unió Europea.
  6. Sobre Intel·ligència Artificial: La revolució de la intel·ligència artificial en la medicina, de Peter Lee, Carey Goldberg i Isaac Kohane, recomanat per Sergi Iglesia, director de Prestacions CASS. La pròxima generació d'IA ja és aquí: més intel·ligent, més precisa, amb coneixements tècnics més profunds. El GPT-4 i els seus competidors estan a punt de transformar la medicina.
  7. Sobre Humanisme: Humanisme Digital, de Joan Clotet, recomanat per la Fundació Factor Humà. Joan Clotet ens ajuda a liderar, a liderar-nos cap al futur. Per a aconseguir aquests propòsits, ens dona pautes concretes amb l'objectiu d'explorar i decidir el nostre encaix i aportació en aquest nou món laboral.
  8. Sobre Sostenibilitat: Què sabem de? La salut planetària, de Fernando Valladares, Xiomara Cantera i Adrián Escudero, recomanat per Desirée Knoppen, professora a EADA Business School i la directora acadèmica del programa conjunt amb UCF sobre sostenibilitat. Aborda els problemes ambientals posant l’èmfasi en la connexió entre la salut del planeta i la nostra; el que anomenem One Health. “La Terra necessita un tractament mèdic per als seus problemes de salut; en aquesta ocasió, els pacients haurem de fer de metges”.
  9. Sobre Salut Mental: L'autèntica felicitat, de Martin E.P Seligman, recomanat pel Dr. Rafael Lledó, gerent del Consorci Sanitari del Maresme. La publicació ofereix eines per identificar els nostres aspectes més positius i fer-los créixer, per millorar tant la nostra vida com la de les persones que ens envolten.
  10. Sobre Desenvolupament: Emprenedors socials. El que tothom ha de saber, de David Bornstein i Susan Davis, recomanat per UCF. És un llibre que analitza com, en l’àmbit del desenvolupament, els emprenedors socials representen una resposta més efectiva a les necessitats comunitàries, gràcies al seu enfocament descentralitzat i proper als problemes reals.

Aquesta selecció vol contribuir a una millor comprensió del nostre entorn professional i a generar canvis positius. Perquè llegir també és cuidar, liderar i transformar.

No se'ns acut millor manera de celebrar el nostre 20è aniversari i el dia del llibre que compartir coneixement i reflexions sobre aprenentatge, desenvolupament, humanisme... Recomanacions per construir un futur millor, més sostenible, sense biaixos de gènere i sexe en salut, mirant per la qualitat assistencial i cap a la consolidació del terme One Health

 

Descarrega't les recomanacions!

 

👉 Celebra Sant Jordi amb UCF: regala’t una lectura que et faci créixer. Tots els llibres estan disponibles a les llibreries habituals. I tu, ja tens la teva rosa i el teu llibre?