Vés al contingut

Codis d’activació d’emergència: CODI SÈPSIA

Característiques del curs

Adreçat a

Tots/es les professionals
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
3h
Competències
Tècnica

Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.

Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
Codi sèpsia curs.png

La sèpsia és una causa creixent de morbimortalitat que afecta el 4-10 % de tots els i les pacients hospitalitzats. El 25 % de tots els ingressos en les unitats de cures intensives europees es deuen a aquesta causa, i la mortalitat pot superar el 54 % en els casos que evolucionen a xoc sèptic refractari.

Actualment, les claus per reduir la mortalitat de la sèpsia greu i del xoc sèptic són el reconeixement precoç i el tractament adequat ràpid d'aquests pacients. Aquestes premisses són essencials en els i les pacients immunodeprimits en els quals els gèrmens oportunistes juguen un paper molt important.

El compliment dels protocols internacionals encara és poc bo, especialment en els pacients procedents de plantes d'hospitalització, que constitueixen un grup d'alt risc de mort a causa que el reconeixement de la sèpsia sol ser més tardà en aquestes àrees.

 

Objectius d'aprenentatge
  • Valorar la importància d’administrar la primera dosi.

  • Valorar la utilitat de disposar de mostres per a hemocultius i del focus d’infecció sense provocar retard en l’administració d’ATB per tal d’ajustar el tractament empíric en espectre i dosi. 

  • Sistematitzar l’exploració física per millorar la identificació de fallides orgàniques lligades a la sèpsia.

  • Conèixer les bases del maneig inicial de la inestabilitat hemodinàmica i l’oxigenació del pacient sèptic.

  • Revisar els criteris de derivació a l’UCI en cas de mala resposta al tractament inicial.

     

Contingut
  1. Rellevància de la sèpsia

  2. Definicions i detecció de la sèpsia

  3. Control del focus d’infecció

  4. Maneig hemodinàmica

  5. Criteris de derivació a l’UCI

  6. Sectorització territorial

  7. Cures postressuscitació

  8. Codi sèpsia pediàtric

  9. Conclusions i indicadors de qualitat

     

Metodologia
illustracio_1

Per realitzar aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, així com un conjunt d’eines que faciliten la comunicació. 

Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals, professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.

Durant tot el procés d’aprenentatge, els i les participants estan acompanyats per: 

  • La tutoria, que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs. 
  • L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.

 

Avaluació

L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final, exercici que permet avaluar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.

Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:

  • Visualitzar-ne tot el contingut.
  • Obtenir una nota al qüestionari igual o superior a 7. 

En finalitzar, els i les participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats aconseguits.

 

Acreditació

Els participants del curs rebran un certificat d’aprofitament expedit per UCF, prèvia superació dels requisits d’avaluació.