Vés al contingut

Curs sobre vacunació (bàsic)

Característiques del curs

Adreçat a

Comandaments
Metges/esses
Altres facultatius/ives (LOPS)
Infermeres/ers
Altres professionals assistencials
Professionals no assistencials
Farmacèutics
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
14h
Competències
Tècnica

Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.

Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
Curs sobre vacunació

La immunització és una mesura preventiva que, en els darrers anys, ha experimentat un creixement i desenvolupament importants amb l’aparició de noves vacunes (com ara la vacunació contra la COVID-19) i que ha generat un gran impacte en la salut de la població. Per aquest motiu, resulta imprescindible que el personal sanitari que participa en la implementació de la immunització (gestió, recomanació i administració) disposi dels coneixements bàsics necessaris per al desenvolupament de les activitats relacionades amb la vacunació.

L’objectiu principal d'aquesta formació és capacitar  les persones assistents en els coneixements bàsics sobre immunitzacions, que els permetin desenvolupar les seves activitats  amb eficiència però també amb  la millor base científica, segons les recomanacions de vacunació vigents a Catalunya. També, reduir el buit entre la persona que s’incorpora i la feina que cal dur a terme.

 

Objectius d'aprenentatge
 • Saber quines són les recomanacions de vacunació per a les situacions i malalties de risc més freqüents. 

 • Comprendre el concepte de vacuna, la resposta immunitària, el tipus de vacunes disponibles i els aspectes relacionats amb l’acte vacunal.

 • Entendre i conèixer les contraindicacions absolutes i relatives de les vacunes, així com les reaccions adverses més habituals.

 • Conèixer el calendari vacunal i les pautes de vacunació estàndards i de rescat.

 

Contingut
 1. Les vacunes: característiques, contraindicacions i reaccions adverses

  • Les vacunes característiques

  • Intervals entre vacunes i altres productes

  • Contraindicacions i precaucions de la vacunació

  • Reaccions adverses

 2. Acte vacunal i conservació

 3. Calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya i pautes de vacunació

 4. Vacunació de persones amb situacions i condicions de risc

  • Patologies cròniques

  • Vacunació en situacions de risc laboral

  • Immunodeficiències

  • Deficiències immunitàries secundàries

  • Conductes de risc

 5. Cas de vacunació familiar

 

Metodologia
illustracio_1

Per realitzar aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, així com un conjunt d’eines que faciliten la comunicació. 

Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals, professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.

Aquesta experiència d’aprenentatge inclou històries o casos pràctics que permeten contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.

A banda dels continguts formatius, l’aula incorpora tot un seguit d’activitats amb què complementar i posar en pràctica els coneixements adquirits.  

Durant tot el procés d’aprenentatge els i les participants estan acompanyats per: 

 • La tutoria que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs. 
 • L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.

 

Avaluació

L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final de cada mòdul, exercici que permet avaluar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents. 

Les condicions necessàries per superar el curs són les següents: 

 • Visualitzar tot el contingut. 
 • Que la nota obtinguda al qüestionari sigui igual o superior a 7. 

En finalitzar, els alumnes valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, material, documentació i coneixements i habilitats aconseguides.

 

Acreditació

Els participants del curs rebran un certificat d’aprofitament expedit per UCF i acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries – Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, prèvia superació dels requisits d’avaluació.

 

Col·laboració

Aquest curs ha estat dissenyat a proposta de la Subdirecció general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública en col·laboració amb la Direcció General de Professionals de la Salut.

Autoria

Generalitat de Catalunya-Departament de Salut-Secretaria de Salut Pública

Coordinació tècnica i pedagògica 

Subdirecció General de Promoció de la Salut-Servei de Medicina Preventiva en col·laboració amb la Direcció General de Professionals de la SalutSubdirecció General d'Ordenació i Desenvolupament Professional. 

Disseny i maquetació del curs 

Unió Consorci Formació