Vés al contingut

28 de maig, Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones

Igualtat
Aprenentatge en salut

Cada 28 de maig es converteix en una oportunitat per posar el focus en la salut de les dones i reivindicar la necessitat d’una atenció sanitària amb perspectiva de gènere. La commemoració del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones ens recorda els obstacles estructurals que encara avui afecten la salut femenina: des de l'infradiagnòstic i els biaixos en la recerca clínica, fins a la manca d’accés equitatiu als serveis sanitaris i als recursos de salut mental.

Amb aquest horitzó, UCF – Unió Consorci Formació s’adhereix un any més a la Setmana de Sensibilització sobre la Salut de les Dones (Women’s Health Awareness Week – WHAW), impulsant i difonent iniciatives que promouen el coneixement, el diàleg i la transformació dels sistemes de cura.

Blog_WhatsApp_Dia_Internacional_Accio_Dones

Dues iniciatives destacades de Bioinfo4Women i el BSC

Amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, Bioinfo4Women i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), en col·laboració amb altres entitats, organitzen dues activitats per reflexionar sobre els biaixos de gènere i la desigualtat en l’àmbit de la recerca biomèdica i la pràctica clínica:

  • Taula rodona presencial: Biaixos de gènere i racialització en la recerca biomèdica i la intel·ligència artificial

Aquest debat està pensat per reflexionar sobre l’impacte d’aquests biaixos en el diagnòstic, el tractament i la investigació de malalties que afecten especialment dones i dones racialitzades.

  • Data: dimecres 28 de maig.
  • Hora: 17.30 h – 19.30 h.
  • Lloc: Sala Marie Curie – Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
  • Idioma: català i castellà.
    Participants:
  • Maisa Sally-Anna Perk, actriu i dramaturga.
  • Dra. Carme Valls-Llobet, metgessa, experta en medicina amb perspectiva de gènere.
  • Dra. Paula Petrone, investigadora del BSC.
    Modera: Clàudia Fernández, Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).


INSCRIPCIÓ
 

  • Seminari híbrid de divulgació científica. Women in health: Similar, different, unequal or discriminated? The case of cardiovascular disease

En la seva xerrada, el Dr. Héctor Bueno abordarà la relació entre sexe, gènere i salut cardiovascular, analitzant les desigualtats existents en el risc, diagnòstic i tractament de les dones, així com la connexió amb la salut mental.

  • Data: dilluns 2 de juny.
  • Hora: 12.00 h – 13.30 h.
  • Format: presencial (Auditori del BSC) i en línia (Zoom).
  • Ponència a càrrec de: Héctor Bueno (CNIC, Hospital 12 de Octubre).


Inscripció

Aquestes activitats formen part de la Setmana de la Salut de les Dones 2025 i són una oportunitat per compartir coneixement, promoure el diàleg i repensar l’abordatge de la salut des de la diversitat i la inclusió.

Dades que parlen per si soles

Tot i representar més de la meitat de la població, les dones continuen sent menys diagnosticades en determinades patologies, menys representades en estudis clínics i més exposades als efectes adversos dels tractaments. 

Segons dades del Consejo General de Colegios Farmacéuticos l'any 2024, les dones tenen un 1,5 cops més de risc de patir reaccions adverses greus associades als fàrmacs. L'informe del Ministerio de Sanidad titulat Consumo de Antidepresivos, Ansiolíticos, Hipnóticos y Sedantes, del Sistema de Información del SNS, publicat l'any 2024, també assenyala que el consum d'antidepressius, ansiolítics i hipnòtics és el doble en dones que en homes. 

Les dades recollides per l’Organització Mundial de la Salut l'any 2023 també evidencien que les dones presenten el doble de prevalença en trastorns com la depressió i l’ansietat respecte als homes. Aquestes desigualtats no són anecdòtiques. Responen a una manca històrica de mirada de gènere en la recerca, la pràctica mèdica i l’organització dels serveis de salut.

A més a més, les dades recents aportades per Bioinfo4Women posen de manifest la necessitat urgent de continuar incidint en una recerca biomèdica amb perspectiva de gènere. Més de la meitat dels diagnòstics mèdics presenten diferències segons el sexe, i sovint les dones reben diagnòstics més tardans que els homes en malalties cròniques com l’osteoporosi o les cardiovasculars. Aquest retard en la detecció no només augmenta el risc, sinó que també allarga el temps entre símptomes i diagnòstic fins a un 72% en alguns casos.

CAT_Blog_Dia_Accio_Dones_2025.jpg
Imatge: BioInfo4Women i BSC.

També es posa de manifest que la manca de qualitat i exhaustivitat en les metadades sobre sexe i gènere en les bases de dades biomèdiques pot afectar greument la ciència i la salut. L’estudi de Ruiz et al. (2024) mostra que aquestes metadades sovint estan mal classificades o directament absents, fet que dificulta una anàlisi adequada i rigorosa de les diferències entre sexes i gèneres en les dades sanitàries. A més, pràctiques com la censura terminològica observada en contextos polítics recents —on es prohibeixen termes com “dona”, “gènere” o “disparitat”— comprometen la integritat de la recerca i amplifiquen les desigualtats existents.

Una lectura recomanada: Ets una exagerada

Amb motiu d’aquesta jornada, des d’UCF també vam recomanar per Sant Jordi el llibre Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut, d’Isabel Muntané i Blanca Coll-Vinent, una denúncia del biaix de gènere en la pràctica mèdica. El model mèdic actual es basa molt en el sexe masculí, és esbiaixat i omet part de la casuística mèdica, però es continua aplicant a tothom i pot ocasionar conseqüències indesitjades per a la salut física i psíquica, sobretot de les dones. 

A través de casos reals, les autores evidencien com el dolor de les dones sovint ha estat menystingut o banalitzat en l’àmbit mèdic. Una lectura reveladora per a professionals i persones interessades a aprofundir en els biaixos de gènere que encara persisteixen en el sistema de salut.

Compromís amb la formació amb perspectiva de gènere

Des d’UCF, reafirmem el nostre compromís amb una formació contínua i transformadora que posi la salut de les dones al centre. A través dels nostres programes formatius amb perspectiva de gènere, volem contribuir a una atenció sanitària més equitativa, inclusiva i basada en l’evidència.

Aquest 28 de maig, et convidem a sumar-te a la reflexió i a l’acció. Consulta les activitats destacades, forma’t, i ajuda’ns a construir un sistema de salut més just per a tothom.

En aquesta línia, a la tardor oferirem el curs Perspectiva de gènere a l’atenció primària: eines clau per a la seva incorporació, una formació de 6 hores adreçada a professionals de l’atenció primària amb l’objectiu de sensibilitzar i millorar els seus coneixements i habilitats en perspectiva de gènere.

La formació parteix del fet que les ciències de la salut han utilitzat tradicionalment l’home i allò considerat masculí com a patró per entendre els processos de salut i malaltia, invisibilitzant les dones i les persones de gènere no normatiu com a subjectes d’estudi. Aquest enfocament androcèntric és una de les arrels de les desigualtats, les discriminacions i els biaixos de gènere que persisteixen en l’atenció sanitària.

Les dades mostren que el sistema sanitari sovint diagnostica i tracta de forma inadequada a les dones i les persones trans o de gènere no normatiu. Per tot això, la incorporació de la perspectiva de gènere en la salut és clau per transformar la mirada i l'atenció sanitària que oferim a l’atenció primària.