Vés al contingut

Celebrem el Dia Mundial del Donant de Sang amb un taller sobre comunicació de pòsters i cartells científics dirigit al Banc de Sang i Teixits

UCF
banc_de_sang_taller_posters_cientifics.jpg

El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, una data promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu objectiu principal és sensibilitzar sobre la necessitat de donar sang de forma regular durant tot l'any.

En el marc del pla formatiu dissenyat per aquest 2024, el passat mes de maig UCF va organitzar la segona edició del taller "Comunicar a través de pòsters i cartells científics", adreçat a professionals del Banc de Sang i Teixits. Coincidint amb els dies previs a la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang, aquesta formació és essencial per als professionals que saben que comunicar bé la seva feina i els resultats i beneficis que genera la donació pot marcar la diferència. 

La formació, dirigida per l'experta en comunicació Olga Vela, va oferir als participants les eines i estratègies necessàries per millorar les seves habilitats de comunicació científica. Al mateix temps, les intervencions van ser gravades en vídeo per tal d’avaluar de forma col·lectiva l’expressió oral i detectar les àrees de millora en la comunicació verbal i no verbal a l’hora de parlar en públic.

Aprendre a comunicar bé és essencial en la professió científica i en l'àmbit de salut per diversos motius: 

  1. Claredat en la transmissió de resultats: permet que altres professionals i el públic en general entenguin fàcilment els resultats de les investigacions. 
  2. Eficàcia en la divulgació científica: millora la capacitat de compartir coneixements de manera efectiva i comprensible.
  3. Millora de la col·laboració interdisciplinària: facilita el treball conjunt entre diferents especialitats mèdiques i científiques.
  4. Impacte en la presa de decisions: una bona comunicació pot influir en les decisions clíniques i polítiques de salut. 
  5. Augment de la visibilitat i reconeixement professional: Els professionals que comuniquen bé els seus resultats tenen més probabilitats de ser reconeguts i valorats en la seva àrea. 

Podeu també trobar un resum en vídeo de l'experiència l'any 2023 que va engrescar a més persones treballadores del Banc de Sang i Teixits a participar en una nova edició del taller. 

Tres dades curioses sobre la donació de sang a Catalunya: 

  1. Cada donació de sang pot salvar fins a tres vides. La sang donada se separa en components (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) que poden utilitzar-se per a diferents tractaments. 
  2. Catalunya necessita unes 1.000 donacions diàries per mantenir les reserves de sang suficients per atendre emergències i tractaments crònics. 
  3. El 70% de la població necessitarà una transfusió de sang en algun moment de la seva vida. Això subratlla la importància de tenir una base de donants constant. 

Per a més informació sobre la donació de sang a Catalunya, podeu visitar el portal web del Banc de Sang i Teixits.