Més de 300 professionals de 24 països posen en comú els principals reptes de l'educació sanitària i social en el Summit HELIX 2025
Barcelona i Manresa han acollit el Summit HELIX 2025 (Healthcare, Education & Learning Innovation Xperiences), que ha congregat més de 300 professionals de 24 països d’Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Central, Llatinoamèrica i Àfrica. Durant quatre jornades, s’han compartit experiències i models d’innovació per transformar la formació sanitària amb una mirada tecnològica, col·laborativa i humana. I aquest només és l'inici, ja s'està preparant el segon Summit Helix a Mèxic per juny de 2026!
Organitzat per l’Institut de Formació Contínua IL3 – Universitat de Barcelona (UB), el campus UManresa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Unió Consorci Formació (en nom de La Unió Associació d'Entitats Sanitàries i Socials i del Consorci de Salut i Social de Catalunya) i l’Institut Català de la Salut (ICS), HELIX ha estat un espai de diàleg internacional entre universitats, centres sanitaris, administracions públiques i startups.
Un model formatiu per facilitar la transformació del sector
La jornada inaugural, celebrada a UManresa (UVic-UCC), va abordar els grans reptes globals de la formació en salut. Bart Janssens (WHO Academy) i José Escamilla (Tecnológico de Monterrey) van coincidir en la necessitat de transformar els models educatius cap a propostes multilingües, flexibles, vivencials, personalitzades i acreditades.
Entre les claus destacades, hi ha l’aposta per continguts digitals, l’aprenentatge immersiu i les microcredencials com a vies d’accés i adaptació professional. Un panell internacional d’experts va reforçar aquests desafiaments des de diverses realitats. Federica Morandi (EHMA) va destacar la importància de les competències davant l’escassetat de personal sanitari, i Paulo Speller (Afro-American University of Central Africa) va fer una crida a la cooperació global davant la manca de recursos i la fugida de talent mèdic a l’Àfrica.
UCF presenta quatre propostes que connecten aprenentatge i transformació
Durant el congrés, Unió Consorci Formació va compartir quatre comunicacions que exemplifiquen com es pot innovar des de la formació aplicada a reptes reals:
- Simulador de converses per al desenvolupament, reconegut amb un premi entre els projectes destacats del congrés, que permet practicar i millorar habilitats directives en contextos reals mitjançant una eina digital interactiva.
- MOVIDA, un model vivencial de desenvolupament de competències de lideratge femení, que combina audiovisuals, narrativa i feedback personalitzat, amb més de 100 dones formades el 2024.
- Formació en cronicitat i fragilitat, una resposta formativa ràpida i escalable per capacitar professionals en l’atenció a persones amb necessitats complexes, combinant microcontinguts i casos clínics pràctics.
- Violència masclista i salut, un projecte ambiciós impulsat pel Departament de Salut i UCF, que ha format més de 28.000 professionals sanitaris amb una combinació innovadora de cursos en línia, vídeos immersius, gamificació i teatralització.
Totes aquestes iniciatives mostren com el compromís amb la innovació pot traduir-se en impacte directe en la pràctica assistencial.
Consulta les presentacions d'UCF en aquest botó:
Experiències innovadores aplicades a la pràctica
Durant la inauguració es van presentar prop de 60 experiències innovadores en formació i aprenentatge en salut. Alguns exemples destacats van ser:
- Simulació clínica adaptada de Metges Sense Fronteres en contextos humanitaris.
- Personalització de l’aprenentatge amb IA a l’Hospital General de Granollers.
- Plataforma C1D01 per a entrenament remot (Pontificia Universidad Católica de Chile).
- Simulació per a millorar la comunicació de males notícies (Hospital Sant Joan de Déu).
- Simulador de converses per a entrenament directiu, ja mencionat anteriorment i impulsat per UCF.
- Projecte per a impulsar l’educació continuada a Colòmbia (Fundación Santa Fe de Bogotá).
Co-creació per dissenyar el futur de l’aprenentatge en salut
La segona jornada, a la Facultat de Medicina de la UB, es va centrar en la cocreació mitjançant design thinking. Els participants van reflexionar sobre com incorporar tots els agents implicats —professionals, equips, pacients i ciutadania— al disseny de formació. El focus es va desplaçar de necessitats a oportunitats d’aprenentatge centrades en valors i competències transversals.
També es van tractar temes com:
- Lideratge en sostenibilitat sanitària (plataforma CELL).
- Gestió de la complexitat amb tecnologia i disseny intel·ligent.
- Apoderament i corresponsabilitat en l’aprenentatge.
- Simulació, realitat augmentada i realitat virtual com a eines formatives.
- Transformar la complexitat en una oportunitat d’aprenentatge.
- Donar sentit i valor a la formació des de la direcció, la docència i la participació dels equips.
- Apostar per itineraris clars, microformació, codisseny i entorns d’aprenentatge saludables.
A la taula rodona “Aprendre del que hem après”, moderada per UCF, es van posar en relleu iniciatives com l’ús de Moodle Workplace, la bretxa generacional i el potencial democratitzador de la intel·ligència artificial.
Una eina per activar la innovació des del joc
Fidel a aquest esperit transformador, HELIX 2025 ha incorporat una novetat singular: HELIX – The Game, una eina gamificada desenvolupada per UCF per impulsar la cocreació d’experiències formatives d’alt impacte. Totes les persones assistents al congrés van rebre el joc dins el seu lot de benvinguda.
El joc, ideat per Òscar Dalmau, Olga Herrero i José Luis Alonso, convida a reflexionar sobre reptes reals, explorar noves metodologies d’aprenentatge i dissenyar formació amb valor afegit. Amb una estructura basada en rols professionals i cartes que representen palanques de canvi com la intel·ligència artificial, la digitalització o l’aprenentatge social, HELIX – The Game transforma el disseny de la formació en un procés estratègic, col·laboratiu i pràctic.
Cloenda amb mirada global i pròxima parada: Mèxic 2026
L’última jornada, al Paranimf de la UB, va obrir amb una conferència del Dr. Manel del Castillo (SJD), que va destacar la necessitat d’aliances sòlides i gestió eficaç per transformar el sistema. Experts de WHO Academy, EITHealth Spain, ESSKA, IHF o IESE Business School van coincidir en la importància de formar talent sanitari en context, amb una mirada transversal i centrada en el pacient.
Durant l’acte es van lliurar reconeixements als projectes més innovadors i amb més impacte, entre ells:
- Personalització de l’aprenentatge amb IA (Hospital de Granollers).
- Plataforma C1D01 (Xile).
- Formació per competències (UNITEC, Hondures).
- Simulació per entrenar converses (UCF).
- PAP-ABCDE® – IA de la Universitat Católica de Chile (premi final valorat en 1.000 € amb suport de Laerdal Medical).
També es va anunciar el pròxim HELIX 2026, que tindrà lloc a Mèxic, amb el suport de l’Instituto Nacional de Salud Pública de Mèxic i diverses universitats mexicanes.
Una xarxa global amb un propòsit comú
“El coneixement és poder. La formació contínua, una necessitat. I compartir-la, un plaer”, va resumir Aurora Masip, conductora de l’esdeveniment. HELIX 2025 ha estat molt més que un congrés: ha estat una crida a teixir xarxes globals per transformar la salut des del coneixement compartit.