Perspectiva de gènere a l’atenció primària: eines clau per a la seva incorporació
Característiques del curs
Adreçat a
Tots/es les professionals
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
6h
*El curs es dirigeix a tots i totes les professionals de l’atenció primària. Cal pertànyer a aquest col·lectiu per poder accedir-hi.
Pròximes edicions
Presentació

El sexe i el gènere tenen un gran impacte en la salut i el benestar de les persones i són una de les causes més importants de diferències i inequitats en salut. De fet, el gènere és un dels determinants socials de la salut més reconeguts i que més pot agreujar l’efecte d’altres determinants o eixos d’inequitat.
Així mateix, les ciències de la salut han utilitzat l’home i allò considerat masculí com a patró referent per comprendre els processos de salut i malaltia, mentre obviaven les dones com a objecte i subjecte d’estudi. Aquest abordatge androcèntric és un dels orígens de les violències, les discriminacions i els biaixos de gènere en l’atenció sanitària. Les dades mostren que el sistema sanitari sovint diagnostica i tracta de forma inadequada les dones i les persones trans o de gènere no normatiu.
Per tot això, la incorporació de la perspectiva de gènere en la salut és clau per transformar la mirada i l'atenció sanitària que oferim a l’atenció primària.
Objectius d'aprenentatge
Objectius generals:
-
Sensibilitzar i millorar els coneixements i les habilitats dels i les professionals en perspectiva de gènere a l’atenció primària.
Objectius específics:
-
Detectar l’impacte del sexe-gènere en la salut i en les inequitats en salut.
-
Identificar i aprofundir en els biaixos de gènere en l’atenció sanitària i la recerca que es duu a terme des de l’AP.
-
Adquirir eines i habilitats per aplicar la perspectiva de gènere a la pràctica assistencial i a la recerca de l’AP.
-
Esdevenir agents actius del canvi per sensibilitzar la resta de membres de l’equip d’AP sobre la importància d’atendre amb perspectiva de gènere.
Competències i habilitats
En aquesta formació es pretén assolir:
- Coneixement per reconèixer l’impacte del gènere en la salut i incorporar la perspectiva de gènere en l’atenció sanitària.
- Capacitat de raonament crític per aplicar i promoure una atenció lliure de biaixos de gènere.
- Habilitat per comunicar-se amb una actitud inclusiva i sensible al gènere.
Contingut
- Mòdul 1. Introducció a la perspectiva de gènere en salut
- Conceptes bàsics sobre sexe, gènere, diversitat de gènere i normativitat
- Morbiditat diferencial
- Determinants socials de la salut, el gènere com a eix d'iniquitat i la interseccionalitat
- Mòdul 2. Biaixos de gènere en la recerca, en l’atenció sanitària i en els sistemes de salut
- Biaixos de gènere en salut
- Biaixos de gènere en els diferents àmbits sanitaris
- Mòdul 3. Recomanacions i eines per aplicar la perspectiva de gènere a la consulta d’atenció primària
- Mòdul 4. Aspectes clau i pràctics sobre com introduir la perspectiva de gènere a la recerca en atenció primària
Metodologia

Per fer aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, i també un conjunt d’eines que faciliten la comunicació.
Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.
Aquesta experiència d’aprenentatge inclou històries o casos pràctics que permeten contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.
Durant tot el procés d’aprenentatge els i les participants estaran acompanyats/ades per:
-
La tutoria que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs.
-
L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.
Avaluació
L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final, que permet comprovar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.
Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:
- Visualitzar-ne tot el contingut.
- Obtenir una nota al qüestionari igual o superior a 7.
En finalitzar, els i les participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats que s’han adquirit.
Acreditació
Els participants del curs rebran un certificat d’aprofitament expedit per UCF, prèvia superació dels requisits d’avaluació.
Col·laboració
Aquest projecte ha estat finançat amb càrrec dels fons del Ministerio de Sanidad del Gobierno de España aprovats en el CISNS del 23 de juny del 2024 com a suport al Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària.