Vés al contingut

Inaugurem l’11a edició de l’Update Directiu “Les regles del joc han canviat”

UCF
Cas d'èxit
Lideratge i gestió

Cal redefinir el lideratge davant els canvis si no volem “extingir-nos”. Aquest va ser l'eix de la jornada inaugural de l'onzena edició de l'Update Directiu d'UCF, celebrada al Cosmocaixa el 6 de març, on es van reivindicar nous lideratges de la mà dels joves, però també aprofitant l’expertesa dels més sèniors. 

L'Update Directiu d'UCF arriba camb noves propostes i nous continguts dels quals s'han beneficiat més de 600 persones amb funció directiva en aquests darrers 12 anys. Un total de 163 càrrecs directius de l’àmbit social i sanitari de Catalunya van participar en aquest esdeveniment on UCF va presentar la seva voluntat d’acompanyar a les institucions i als i les professionals davant la transformació del sistema amb la seva oferta formativa.  

La jornada “Liderar equips en temps de transformació”, presentada per la periodista Aurora Masip, va destacar alguns dels valors que han de tenir els líders i les líders d’avui en dia: acompanyar, aconseguir resultats, aconsellar, adaptar-se, atreure, captar talent, col·laborar, comprendre, comunicar, confiar, connectar, conèixer, ser creïble, créixer i fer créixer, decidir, descobrir, detectar oportunitats, dirigir, donar oportunitats, empatitzar, empènyer, gestionar el canvi, impactar, influir, innovar, inspirar, lluitar, motivar, mirar, observar, parlar, promoure, relacionar-se, respectar, seleccionar, somriure, sostenibilitzar, transparentar, unir, tenir visió... I, si amb tot això no n'hi hagués prou, no ha de tenir por i no ha de defallir mai. Deia Aurora Masip que "cap super heroi ni cap super heroïna té totes aquestes característiques i per això és important formar-nos com a líders en aquest món tan complex que tenim”.  

La jornada va començar amb la intervenció de Roser Fernández, Directora General de La Unió i Presidenta del Consell d'Administració d'UCF que va destacar que és millor veure les noves necessitats com a noves oportunitats. Davant els canvis de perfil de les persones, de nous models de gestió i d’atenció, l’escolta interactiva i el treball en xarxa serà important. Els canvis ens obliguen avui en dia a ser sostenibles. Per fer front a tots aquests nous reptes, serà clau avançar-nos, més que adaptar-nos, als canvis per no extingir-nos", -va dir en referència al títol de la xerrada que faria el biòleg Pere Renom.  

José Augusto García, Director General del Consorci de Salut i Social de Catalunya i Vicepresident del Consell d'Administració d'UCF, va reivindicar la necessitat de mirar en positiu els reptes com una oportunitat de millora: "Aquesta visió positiva ha d’impregnar els nous lideratges de les organitzacions davant canvis com l’envelliment de la societat, l’arribada de la intel·ligència artificial o el canvi climàtic". Va finalitzar la seva intervenció defensant apostar per nous lideratges de persones joves, però sense renegar i aprofitar l’experiència dels professionals més sèniors.  

A la conferència inaugural “Evolució: Adaptar-se o Extingir-se”, el biòleg Pere Renom va fer un resum de la capacitat d’evolució i adaptació de les espècies al llarg de la història: "Els humans hem arribat fins al moment actual gràcies a l’adaptació contínua a tots els nivells. No és el més fort ni el més intel·ligent el que sobreviu, sinó el que millor s’adapta al canvi, va dir Megginson interpretant a Darwin. Si els humans hem aconseguit adaptar-nos en el passat per sobreviure, no serà que ara no siguem capaços d’adaptar el nostre sistema sanitari a tots els canvis que s’estan produint”, va finalitzar el divulgador.  

“Quins són els líders que volem?”, va ser la reflexió de partida de la “conversa rodona”. El moderador de la conversa, Rafael Lledó, Gerent del Consorci Sanitari del Maresme i Director acadèmic de l’Update Directiu, va destacar tres tipologies existents de líder o comandament: aquell que gaudeix treballant amb persones, el que treballa per objectius i planificació i aquell que ha arribat per la seva capacitat tècnica però que no s'esperava ser líder.

A la conversa hi van participar Vanesa Quiroga, Oncòloga Medica de l'Institut Català d’Oncologia, Jose Soto, Sotsdirector de Recursos Humans al Parc Sanitari Pere Virgili, Anna Graupera, Infermera del Parc Taulí i Rocío Villalobos, Business Partner a Grupo Estabanell.

Quiroga va fer èmfasi en la necessitat de redefinir les competències que cal buscar en un nou líder, ja que els temps actuals no són els mateixos que els passats. Anna Graupera, per la seva banda, va destacar l'empatia com una de les qualitats que ha de tenir un bon líder, així com adaptabilitat als canvis que es puguin presentar. Rocío Villalobos, a més, també va fer referència a la generositat com una altra competència clau, ja que un líder ha d'estar obert a compartir el coneixement amb la resta de l'equip. Jose Soto, a més, va incidir en la necessitat de buscar una gestió directiva que s'apropi al dinamisme i que encaixi amb les noves generacions, així com reprogramar-nos per trascendir. 

Com va resumir Óscar Dalmau, Director d’Innovació i Desenvolupament d’UCF i membre de la Càtedra de Lideratge en Valors  de UManresa, al seu article “Del 4 en ratlla al 4 de diamant”, Xavier Ginesta va acabar emfatitzant la necessitat de desaprendre maneres basades en “egosistemes” i posant el focus en l’economia del propòsit.

Per acabar, La directora general d'UCF, Ana Sedano, va explicar els orígens de l'onzè Update Directiu i va remarcar la necessitat de reflexionar sobre la professionalització de la gestió directiva per mantenir l'excel·lència del sistema de salut català, així com aconseguir que la gent jove vulgui treballar en aquest sector.

Sessions del programa

L'Update Directiu d'enguany consta de 12 sessions que es repartiran entre 2024 i 2025 en horari de 09.00 h a 16.30 h. La primera sessió, prevista per aquest 24 d'abril, girarà al voltant de l'autoconsciència directiva i anirà a càrrec de Maria Antonia Velasco, coach i formadora, i Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia.

1. Lideratge Conscient - Update Directiu.jpg

INSCRIU-TE A LA PRIMERA SESSIÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update_Directiu_2024

Update Directiu

Liderar equips en temps de transformació. Canviem les regles del joc, per canviar les maneres de fer.